Közélet

Hamis a vagyonnyilatkozat? Börtönt kaphatnak a honatyák

A képviselők vagyonbevallására vonatkozó szabályokat számos módosítást követően tegnap fogadta el a Lordok Háza. Ennek értelmében büntetőjogi szankció von maga után a vagyonnyilatkozatok meghamisítása.

A brit törvényhozás által tegnap elfogadott törvény szerint akár 12 hónapos börtönbüntetést is kaphat az a képviselő, aki hamis adatokat tüntet fel vagyonnyilatkozatában. Ugyanakkor – írja a költségvetési botrányra fényt derítő Telegraph – Gordon Brownt számos kritika érte, amiért a jogszabályt több ponton felhígították.

Kikerült a szövegből egy törvényi erővel bíró viselkedési szabályzat tervezete, valamint két másik, büntetőjogi felelősségre vonást maga után vonó tényállás is. a Liberális Demokraták vezetője ennek kapcsán kijelentette: "Semmi nem történt a brit politika rothadt állapotának megváltoztatására".

Alan Duncan, az Alsóház vezetője szerint "pánik törvényről" van szó, ugyanakkor pártja a módosítások többségét támogatta. Mint mondta, az eredeti javaslat katasztrofálisan megnehezítette volna a képviselők számára ügyeik szabad intézését. Jack Straw igazságügy-miniszter szerint vészmegoldás a törvény és természetes, hogy módosításokon ment keresztül, ez a törvényhozási folyamat része.

képviselő törvény brit költségtérítés
Kapcsolódó cikkek