Közélet

Retkes: "Abbam bízom, hogy Kóka János demokrata"

Ismét megerősítené vidéken a pártot az SZDSZ új elnöke, aki megháromszorozná 2010-ig az SZDSZ szavazótáborát - derül ki az FN.hu Retkes Attilával készített interjújából. Retkes egy ellenzéki, hiteles, szerény, plebejus-liberális pártot szeretne felépíteni, amely csak feltételekkel támogatja a Bajnai-kormányt.

Retkes az SZDSZ szétesésétől nem tart. Elnöki működése során a párt újjászervezését alulról képzeli el; azokat szeretné megszólítani, akik "szabadelvűek, de vállalhatatlannak tartották az SZDSZ korábbi politizálását, és ezért kiléptek, vagy ugyan megtartották párttagságukat, de jelenleg nem politizálnak aktívan". Vonzóvá tenné a pártot a fiatalabb generációk számára.

A 2010-es költségvetés parlamenti támogatását három feltételhez köti: "Ha a törvényjavaslatok a rövid távú válságkezelést szolgálják, ha nem összeegyeztethetetlenek a szabadelvű eszmerendszerrel és végül ha társadalmi egyeztetés előzi meg a döntéshozatalt." Kiemelte az SZDSZ ellenzékiségét, valamint, hogy a párt "nem kényszerítheti bele magát abba a helyzetbe, hogy a szélsőséges Jobbikhoz képest határozza meg önmagát".

Elnökké választásakor ki gratulált elsőként a többi pártból? Az SZDSZ-ben politizálok hét éve, más pártok tagjai nem tudják a telefonszámomat.

A gazdaságosabb működés érdekében a központi apparátusban leépítéseket hajtottak végre; az irodaház ürességét firtató kérdésre továbbá kiemelte: Egy szerény, hiteles párthoz egy szerény, hiteles központ kell, kevés emberrel. Arra a kérdésre azonban, hogy ez költözést jelent-e, a pártelnök Márton Zoltán pártigazgatóhoz irányította a FigyelőNet riporterét.

Kóka János személyéről ismét leszögezte a már ismert véleményét: "Abban bízom, hogy Kóka János demokrata, és miután a küldöttgyűlés látható többsége megszavazta, hogy távozzon frakcióvezetői posztjáról, ennek megfelelően cselekszik. Ez jogi értelemben nem kötelessége, morálisan viszont – úgy vélem – ez egy szükséges lépés." Arról azonban, hogy ő kit látna szívesen a frakció élén - ahogyan arról is, hogy ki lesz a miniszterelnök-, illetve főpolgármester-jelöltjük -, szerinte még korai lenne beszélni.

Retkes Konrád György regényein nőtt föl, ezért is nagyon sajnálja kilépését - mely döntéssel vitába nem bocsátkozik, azt egyszerűen tudomásul veszi.

miniszterelnök SZDSZ elnök főpolgármester konrád Jobbik Kóka János Retkes feltétel költségvetés
Kapcsolódó cikkek