Közélet

"A végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük"

A fóti korrupciógyanús ügyletről szóló hangfelvétel szereplőit még nem, a beszélgetést rögzítő CD-t megkapó önkormányzati képviselőket viszont már kihallgatták a rendőrségen – írja a Népszava.

Egy útépítés harmincmilliósra becsült "pótmunkázási" ügyéről tárgyalnak a felvételen, ahol elhangzik Kövér László neve is, akinek a közbenjárására hivatkoztak. Fóton szerdán lemondatnák a képviselőtestületet.

Több, mint egy hónap elteltével sem hallgatta még meg a rendőrség azt a három személyt, akik egy hangfelvétel tanúsága szerint korrupciógyanús tárgyalást folytattak. Amint arról már többször beszámoltunk, egy útépítési pályázatról „egyeztetett” Fót közszolgáltató cégének vezetője, Simó Attila, Kalló Richárd, a cég fideszes felügyelőbizottsági (fb) elnöke és egy jogász, a tender nyertesének tűnő cég nevében. A körülbelül 150 milliós munkát 110 millióért vállaló céget képviselő ügyvéd arról értekezett, hogyan lehetne pótmunkákkal „feljebb tornázni” majd az összeget - írja a Népszava.

A valós árnak is azért ígérhettek alá, hogy biztosan nyerők legyenek, az ezen felül a később szükségessé váló "pótmunkázásokra" felvett további pénzen pedig osztoznának. Simónak ezt mondja az egyik szereplő: „Ebben érdekeltté tudnánk téged tenni vagy én téged érdekeltté teszlek… A lényeg, hogy ezt le kéne pótmunkázni. Az ilyet el szokták költeni.” A felvétel szereplői utalást tettek arra, hogy más településeken is bevetettek már hasonló módszereket. Elhangzott: „A végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük.” „Honorálunk már mindenkit, a Hír Tévétől kezdve a Lánchíd Rádión át, mindenkit.” (A Hír Tv-n azóta is rendszeresen megjelenik műsorszámok támogatójaként az érintett cég neve.) A CD nyilvánosságra kerülése után Kalló Richárd, a fideszes fb-elnök lemondott posztjáról.

Az ügyben a polgármester tett feljelentést, miután a beszélgetés felvételét egy szocialista és egy MDF-es politikus postaládájába is bedobta egy ismeretlen. Az önkormányzat a közbeszerzési eljárás felfüggesztését kérte az ügy kivizsgálásáig. A város másik útépítési pályázata sem zárult még le, s mindez azzal fenyeget, hogy lekésnek a csaknem 300 milliós beruházás pályázati pénzeiről. A júniusban történt események kapcsán a rendőrség tanúként hallgatta meg a CD-t megkapó képviselőket, illetve a Népszabadság újságíróját, aki cikkében jelezte, további hangfelvételekről is tudomása van.

pótmunka polgármester fót közszolgáltató pályázat korrupció
Kapcsolódó cikkek