Közélet

"Munkatelefonjaik" buktatták le a romagyilkosságok gyanúsítottjait

A kifejezetten a romák elleni támadások előkészítésére és az akciók alatti kommunikációra beszerzett "munkatelefonjaik" buktatták le az orgyilkosokat – írja a Népszabadság.

A titkosszolgálati szakzsargonban és alvilági körökben egyaránt "munkatelefonoknak" nevezik azokat a hamis vagy lopott iratokkal mások nevére vásárolt mobilkészülékeket, amelyeket tulajdonosaik többnyire csak egy bizonyos akció alatt használnak, majd megsemmisítenek – írja a Népszabadság.

A romák orgyilkosai is munkatelefonokon tartották a kapcsolatot, de elkövettek egy végzetes hibát: "kibeszéltek". Vagyis olyan személyt vagy személyeket is felhívtak a bűncselekményhez vásárolt készülékről és számról, akin vagy akiken keresztül a rendőrség eljuthatott hozzájuk.

Nevük elhallgatását kérő források tájékoztatása szerint az NNI híváselemzői az ügyben ellenőrzött csaknem négymillió mobilhívás feldolgozása közben két dologra figyeltek fel. Egyfelől arra, hogy néhány készülék valamennyi tetthelyen feltűnt, s ezek máskor egy debreceni szórakozóhelyről is sokat forgalmaztak, de szinte csak egymással. Másfelől hogy egyik-másik készülékről olykor más készülékeket is hívtak. Azonosították a "más" készülékeket, s azok tulajdonosainak kapcsolatain keresztül jutottak el végül a négy férfihoz.

rendőrség roma gyilkos titkosszolgálat NNI
Kapcsolódó cikkek