Közélet

Kovácsy: Nem nőtt a betegküldözgetős esetek száma

Feljelentették a kecskeméti kórházat, mivel a vád szerint egy 65 éves férfi a nem megfelelő orvosi kezelés következtében halt meg. A szívbeteg férfit gyomorvérzéssel vették fel az intézménybe. Budapesten néhány napja szintén gyomorvérzésben hunyt el egy férfi, akit kórházról kórházra szállítottak.

A férfi bekötött infúzióval egy harmadik kórházba tartott, mikor rosszul lett, és végül a mentők hiába szállították vissza már agyhalott állapotban arra a helyre ahová először vitték, másnap meghalt. Az ügyet az Egészségbiztosítási Felügyelet, és a rendőrség is vizsgálja.

„Nem nőtt az utóbbi időben az ilyen esetek száma, sajnos korábban is előfordultak ilyen tragédiák” – mondta lapunknak Kovácsy Zsombor ügyvéd. Az Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi elnöke arra emlékeztetett, hogy 2007 óta, a nagy kórházi struktúraváltozás során centralizálták az ellátást. Így esetleg messzebbre kell szállítani a megszűnt közelebbi ellátóhely helyett a beteget.



A centrumokban egyszerűbb és jobb lehet az ellátás, másfelől az orvosok között lehetnek szakmai nézeteltérések, és nem mindig tökéletes a kommunikáció az intézmények, a mentősök, és az orvosok között. Kovácsy arra emlékeztetett, hogy a törvény szerint a beteget a legkönnyebben elérhető alkalmas ellátóhelyre kell vinni.

A korábbi diagnózis ellenére azonban a beteg váratlanul az egyik pillanatról a másikra rosszabb állapotba kerülhet. Az is előfordulhat, hogy az alkalmasnak tűnő intézményben az adott pillanatban nincs szakmailag alkalmas orvos, vagy team a beavatkozásra, ezért utalják át máshová. Kovácsy szerint Magyarországon általában megfelelően működik a riasztási, és az ügyeleti rendszer, de van még mit javítani az elkerülhető halálesetek számának csökkentésében európai szinten.



A Magyar Orvosi Kamara elnöke ennél kritikusabban fogalmazott. „Az egészségügy alulfinanszírozottságának, és az orvosok túlterheltségének jelentős szerepe van abban, hogy előfordulnak a budapestihez hasonló esetek” – mondta lapunknak Éger István.

Bánki Endre betegjogi képviselő szerint a budapestihez hasonló esetek igen ritkák. Az egyéb panaszok száma azonban folyamatos emelkedést mutat az egészségügyi megszorító intézkedések hatására. Aggodalomra ad okot az egész országban, hogy már folyamatban lévő kezeléseket állítanak le finanszírozási problémákra hivatkozva, ami sokkal súlyosabb, mint a terápiák időbeli átütemezése. Minden centrum, egészségügyi szolgáltató csak a saját területéről fogad betegeket, ez azonban korlátozza a szabad orvos és intézmény választás jogát.

„Márciusra még inkább kiéleződnek a már megmutatkozó problémák” – mondta lapunknak Bánki. Egyre több a megalapozatlan panasz a betegek részéről, ami jelzi, hogy egyre kevésbé tolerálnak kisebb jogsértéseket is. Vannak betegek, akik egy esetleges kártérítésből, vagy peren kívüli egyezségből remélik átmeneti megélhetési gondjaik megoldását.

kovácsy zsombor beteg Egészségbiztosítási Felügyelet
Kapcsolódó cikkek