Közélet

900 vállalat egy lakótelepi lakásban - nem feltétlenül fantomcégek

A hírek veszélyes jelekre, kockázatokra hívják fel a gazdasági élet szereplőinek a figyelmét.

Nem feltétlenül cégfantomizálást takar, ha egyik-másik székhelycím alatt sok vállalkozást regisztrál a cégnyilvántartás. Az sem tekinthető egyértelműen csalárd dolognak, ha például a bejegyzettek közül több felszámolás alatt áll vagy éppen némelyiknek felfüggesztették az adószámát – fejtették ki szakértők a Világgazdaságnak a közelmúltban napvilágot látott híradások alapján, miszerint gyakran sok száz vállalkozás zsúfolódik össze a cégnyilvántartásban szereplő egy-egy cím alatt.

A cégek székhelye fontos, mint ahogy mindenféle egyéb adata is. Nem szabad azonban részinformációkra hagyatkozni. A vállalattal kapcsolatban helyes következtetést a lehető legteljesebb adatbázisháttérrel lehet csak levonni – figyelmeztetett Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Utalt arra: az ipari parkok kialakulását éppen az állam támogatta, hiszen sokszor egy-egy hátrányos helyzetű térségben ezáltal lendült fel a gazdaság vagy találtak maguknak munkahelyet emberek százai, ezrei.

Ezekben az ipari parkokban egy-egy székhelycímen sok száz cég működik. Persze felvethető ilyenkor, hogy az adott címen az országos átlaghoz képest akár kétszer-háromszor több társaságot felszámolnak, ám kiderülhet, ez az arányszám egybevág például a különböző regionális vagy ágazati veszélyességi tényezőkkel – mondta a stratégiai igazgató.

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke nem vonja kétségbe a cégtemetők esetleges létét. Álláspontja azonban, hogy a jelenség inkább mutatja a magyarországi székhelyszolgáltatók fejlődését, aktív működését, a rendszer transzparenciáját és vele a versenyképes hazai cégkultúrát, mint a visszaélések szaporodását.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

eltűnő cégek kis cégek Opten cégtemetők cégfantomizálás
Kapcsolódó cikkek