Közélet

Bíróság elé állhat Jacques Chirac

A volt francia elnöknek a korrupció vádjával kell szembenéznie, amennyiben az illetékes bíróság úgy dönt, hogy az eljárás megalapozott.

Xaviere Simeoni bíró indította el az eljárást Chirac ellen, mert nyomozása során arra jutott, hogy a volt elnök még párizsi polgármesterként 21 fiktív szerződést kötött, hogy ezzel jutalmazza barátait és politikai támogatóit – írja a Daily Telegraph.

A hetvenhat éves politikus 1977-től 1995-ig dolgozott polgármesterként és az 1995-ös megválasztását követő tizenkét évben mentelmi joga védettséget jelentett számára. Most azonban fennáll az esély arra, hogy bíróság elé kell állnia, ezzel ő lenne az első francia elnök, aki korrupciós vádak miatt összetűzésbe kerül az igazságszolgáltatással.

A párizsi főügyész korábban úgy nyilatkozott: a Chirac-ügy nem megalapozott, de a döntés megfellebbezésének köszönhetően még hónapokba telhet, míg eldől, elindulhat-e Chirac pere. A volt elnök közleményt adott ki, mely szerint mindent elkövet, hogy igazolja, az ellene felhozott vádak alaptalanok.

 

per Chirac bíróság korrupció
Kapcsolódó cikkek