Közélet

Dávid Ibolya: SZDSZ? Kizárt - Fidesz? Nem aktuális

Nem lesz MDF–SZDSZ választási együttműködés – nyilatkozta a Népszabadságnak Dávid Ibolya. Az MDF elnöke „felelős pártelnökként” nem tudta megerősíteni, hogy a fórum koalícióra lépne a Fidesszel.

Dávid Ibolya nem lát ma olyan pártot a politikai palettán, amely a magatartása, értékei és programja alapján a választásokon partnere lehetne a demokrata fórumnak. Az MDF elnöke - cáfolva ezzel az erről szóló feltételezéseket és híreket – a lapnak azt mondta: a fórum nem tervez pártszerű együttműködést az SZDSZ-szel a választásokon.

Dávid Ibolya a közelmúltban már másodszorra nyilatkozott úgy, hogy ha rajta múlik, akkor Bokros Lajos lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, mert „ma ő az a személy, akivel az MDF hitelesíthetné az érzelmi-indulati politizálás lezárultát". - Elérkezett az ideje, hogy reformok útján, józan, reális megoldások mentén politizáljon az ország - tette hozzá.

Dávid Ibolya arra a kérdésre, hogy az MDF valóban koalícióra készül-e a Fidesszel - erről nyilatkozott Herényi Károly, s emellett érvelt különböző sajtóorgánumokban Somogyi Zoltán politikai elemző, az MDF tanácsadója is - azt közölte: „ez most egy minimum háromismeretlenes egyenlet; nem lehet tudni, mi a választói akarat, nem lehet ismerni a Fidesz programját, s azt sem, hogy kikkel alakítanának kormányt".

- Ráadásul - mondta - a koalíció mindig kényszer, amit a választói akarat hoz létre. A politikai szándék után következik, hogy ki-ki milyen feltételekkel vállalkozik az együttműködésre. Azután pedig a közös cselekvési tervet is el kell fogadni. Így erre a kérdésre ma, felelős pártelnökként, nem tudok válaszolni. A kérdés nem aktuális - közölte Dávid Ibolya.

SZDSZ mdf Dávid Ibolya választási Fidesz
Kapcsolódó cikkek