Közélet

Demszky: A szocialisták a BKV-s botrányoktól menekülnek

Minden párttal szorosabb együttműködésre törekszik az SZDSZ a fővárosi közgyűlésben, miután az MSZP felmondta a koalíciót

A szocialisták a BKV-s botrányok elől menekülnek azzal, hogy felbontják a fővárosi koalíciót - véli a szabad demokrata főpolgármester. Demszky Gábor az InfoRádiónak adott interjújában nevetségesnek tartotta azt az MSZP-s állítást, hogy az SZDSZ összejátszana a Fidesszel. A politikus bejelentette: Hagyó Miklósnak és Horváth Csabának péntekig kell eldöntenie, hogy lemondanak-e le főpolgármester-helyettesi posztjukról.

Összfővárosi szinten volt már példa arra, hogy a főpolgármester ötpárti konszenzusra törekedett, ezt most a konkrét ügyek szintjén is meg kell tennie ahhoz, hogy a főváros működőképes maradhasson – mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Ikvai-Szabó Imre.

A szabad demokrata főpolgármester-helyettes úgy vélte, azok után, hogy a szocialisták hétfőn felmondták a fővárosi koalíciót, most mindenkivel szorosabb együttműködést kell keresni, és egyeztetések során kell megtalálni azokat a mechanizmusokat, amelyek biztosítják a főváros működőképességét, az aktuális kérdéseket kezelhetővé teszik, és segítik a távlati megállapodásokat. A költségvetésről szólva a szabad demokrata politikus azt mondta, a büdzsét 85-90 százalékban adottságok, elkötelezettségek határozzák meg, legfeljebb tíz százalék az, amiről érdemi politikai vitát lehet folytatni.

A koalíciós szakítás okáról Ikvai-Szabó azt mondta, a szocialisták egyszerűen megsértődtek azon, hogy két, váratlanul előkerült javaslatukat nem szavazta meg a koalíciós partner. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta: eddig minden döntés az MSZP-vel egyeztetve, konszenzussal született meg, megjárva a szakmai és politikai egyeztetés útját, ezekkel azonban nem tudtak mit kezdeni.

A fővárosi cégekben ülő szocialista képviselők visszahívásáról még nincs döntés, most a közgyűlés működése a legfontosabb kérdés, ezért hétfőre a főpolgármester ötpárti egyeztetést hívott össze – tette hozzá Ikvai-Szabó Imre.

SZDSZ Ikvai-Szabó Imre koalíciós szakadás Fővárosi ügyek
Kapcsolódó cikkek