Közélet

Feljelentette Gyurcsányt az LMP

Hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt feljelentette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt a Lehet Más a Politika (LMP).

A Legfőbb Ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozik, hogy a sukorói King’s City-megaberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A sukorói King’s City-projektet a Gyurcsány-kormány egyik utolsó rendeletével, idén áprilisban nyilvánították kiemelt jelentőségűvé. Az LMP pár hete a rendelet visszavonását is követelte, valamint bejelentette: parlamentbe kerülését követően haladéktalanul kezdeményezni fogja az ötpárti egyetértéssel meghozott kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezését. Ez a törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a sukorói kaszinóbizniszhez hasonló ügyekben a mindenkori kormányzat önkényesen kedvezményezzen egyes befektetői köröket – áll a párt közleményében.

Július elején napvilágot látott egy emlékeztető, mely szerint a sukorói befektetők gyakorlatilag komplett kormányzati intézkedéseket mondtak tollba a volt és a jelenlegi miniszterelnöknek. Az LMP emiatt előbb alapos kormányzati vizsgálatra szólította fel a miniszterelnököt, majd a háttér-egyeztetések és a rendelet-alkotás összefüggéseinek feltárására kérte a Legfőbb Ügyészt. Érdemi előrelépés egyik vonatkozásban sem történt – szól a közlemény.

Az LMP most azért tesz feljelentést, hogy világos legyen: a közhatalmat gyakorló személyek nem magánvállalkozásukat, hanem a Köztársaságot képviselik. Éppen ezért kötelesek tiszteletben tartani az állampolgároknak azt a jogát is, hogy alternatív fejlesztési elképzeléseiket a nyilvánosság előtt ütköztessék a kormányzati tervekkel.

A banánköztársaságokra emlékeztető mutyizás ugyan megdöbbentette az LMP-t, de észre kell vennünk, hogy nem egyedi esetről van szó! Az elektronikus információszabadság-törvény végrehajtását  például egyes tárcák évek óta szabotálják – hívja fel a figyelmet a párt.

Tegnap az Index arról számolt be, hogy a Pénzügyminisztérium bírósághoz fordul szerdán, hogy kezdeményezze a sukorói telekcsere-ügyletről szóló szerződés felmondását.

 

LMP feljelent Sukoró Gyurcsány Ferenc
Kapcsolódó cikkek