Közélet

Három amerikai kutatóé a fizikai Nobel-díj

Három amerikai állampolgárságú kutató kapta meg idén a fizikai Nobel-díjat. Az elismerést a digitális fotózás és az üvegszáloptika kifejlesztéséért ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az egyik díjazott Charles K. Kao áttörést ért a fény üvegszáloptikában történő vezetéséhez, míg a másik két nyertes, Willard S. Boyle és George E. Smith a digitális fényképezőgépekben használt CCD érzékelő kifejlesztéséért nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat – jelenti az AP.

Mindhárom győztes amerikai állampolgár, Kao emellett brit, Boyle pedig kanadai állampolgársággal is rendelkezik. A díjjal járó 1,4 millió dolláros összeget három részre osztják majd, Kao kapja a pénz felét, Boyle és Smith pedig az összeg negyedét tehetik zsebre.

Kao 1966-ban jelentette ki: a legtisztább üvegkábel segítségével akár 100 kilométeres távolságra is szállítható a fény. Boyle és Smith pedig feltalálta az első digitális érzékelővel működő képalkotó technológiát, amely minden ma gyártott digitális fényképezőgépben megtalálható.

fizika CCD üvegszáloptika Nobel-díj digitális fénykép
Kapcsolódó cikkek