Közélet

Öt évre visszamenőleg fizettethetik vissza a költségtérítéseket a brit képviselőkkel

A hosszú nyári szünet után visszatérve számos brit parlamenti képviselőt felszólítás vár. A honatyáknak vissza kell fizetniük költségtérítésük egy részét, akár több ezer fontot, ha nem tudják igazolni, mire fordították az összegeket.

Sir Thomas Legg, egy magas rangú közszolga kapott megbízást a költségtérítési botrány kirobbanásakor, hogy vizsgálja ki  azok jogosságát öt évre visszamenőleg. A BBC úgy tudja, hogy Legg a saját költségtérítésének éves határát a következőképpen szabta meg: kertészeti munkákra évente legfeljebb 1 000 font, takarításra 2 000 font számolható el.

A hírportál szerint "igen valószínű", hogy Gordon Brown miniszterelnöknek is vissza kell fizetnie készpénzben a felvett költségtérítés egy részét. A törvényhozók várhatólag három hetet kapnak arra, hogy a feltett kérdésekre válaszoljanak, az üggyel kapcsolatos teljes jelentés várhatólag decemberben válik nyilvánossá. 

Legg csak ajánlásokat fogalmaz meg, nem kötelezheti a képviselőket a visszafizetésre, egyesek szerint azonban már ezzel is túllépte a hatáskörét. A honatyák egy része nem szívesen fizetné vissza az összegeket, míg mások már a botrány kirobbanásakor megtették ezt a közfelháborodás hatására. Egy televíziós interjúban Gordon Brown hangsúlyozta: visszafizeti a pénzeket, ha ez a vizsgálat eredménye és arra bíztatja a képviselőket, hogy ők is tegyenek így.

képviselő Gordon Brown brit költségtérítés
Kapcsolódó cikkek