Közélet

Túl kockázatos, vagy túl óvatos a büdzsé?

A Költségvetési Tanács (KT) szerint a reálgazdaság rövidtávú kilátásai kedvezőbbek a kormány által feltételezettnél, míg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) úgy látja, a költségvetés fő számainak teljesíthetősége a gazdasági folyamatok függvénye. A két intézmény elnöke a költségvetés parlamenti általános vitájában mondott véleményt a 2010-es büdzséről.

Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke úgy vélte, a fő számok, arányok jövőbeni teljesíthetősége a nehezen kiszámítható, gyorsan változó gazdasági folyamatok miatt nem igazolható, nem minősíthető jó előre.

Kovács Árpád szerint a központi költségvetés adóbeli előirányzatainak a különböző adónemek tekintetében eltérő az alátámasztottsága. Összességében az előirányzatok realitása jórészt a jövő évi gazdasági folyamatok függvénye - mondta. Az ÁSZ elnöke kiemelte, "hangsúlyozottan kedvező", hogy a  közvetlen kiadási előirányzatok tervezetét a számvevőszék ellenőrzése szinte teljes körűen megalapozottnak minősíthette.

Kopits György, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke azt mondta, a költségvetési javaslat óvatosnak tekinthető, de a túlzottan optimista terveket beárnyékolja, hogy a hazai kilábalási folyamat nemzetközi környezte rendkívül bizonytalan, a fejlett országok fellendülése törékeny.

Az MSZP szerint a 2010-es költségvetés célja a válságmenedzselés és a munkahelyek megőrzése, továbbá a pénzügyi rendszer stabilitása. Göndör István, a szocialisták vezérszónoka arról beszélt, az ország versenyképességét javítani kell, amihez a hiánycél csökkentésére van szükség.

Az egész költségvetést elhibázottnak és elfogadhatatlannak nevezte a Fidesz vezérszónoka. Kósa Lajos pont azt mondta, ez a büdzsé nem alkalmas a válságkezelésre. A Fidesz szerint a 2010-es költségvetés alapvetően 150 milliárd forint tervezési hiányt tartalmaz.

"Reális muszáj-költségvetés, ami tarthatónak tűnik" - ezt már Kóka János mondta az SZDSZ nevében. A liberális frakció részéről azt ígérte, kulcsfontosságú módosító javaslataik támogatása esetén megszavazzák a költségvetést.


[enews_gallery id='152247']

költségvetés általános vita parlament
Kapcsolódó cikkek