Közélet

A második forduló dönt a romániai elnökválasztáson

Traian Basescu jelenlegi államfő kapta a legtöbb szavazatot a román elnökválasztásokon az urnazárást követően közzétett exit poll adatok szerint.

Az Insomar közvélemény-kutató intézet szerint a Demokrata Liberális Párt támogatta Basescu a leadott szavazatok 32,8 százalékát gyűjtötte össze, őt Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt jelöltje követi 31,7 százalékkal, majd Crin Antonescu liberális párti jelölt következik 21,8 százalékkal. Egy másik közvélemény-kutató intézet, a CCSB szerint Basescu 34,1, Geoana 30,9, Antonescu pedig 22,1 százalékot szerzett.

A felmérések eredményei Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjének tekintetében már ellentmondóak, egyik szerint a negyedik helyen van 4,9 százalékkal, másik szerint a Nagy-Románia párti Corneliu Vadim Tudort követi 3,9 százalékkal - számol be az RTL Hírek.hu a Független Hírügynökség alapján.

Mivel a leadott voksok fele plusz egy szavazatot egyik jelölt sem szerezte meg, a december 6-i második fordulóban dől el ki lesz a román államelnök a következő öt éves mandátum alatt.

A központi választási iroda urnazárás előtt bemutatott adatok szerint este 19 óráig a több mint 18 millió választópolgárnak 49,97 százaléka járult az urnák elé.

 A választásokon a legkisebb részvételi arányt az erdélyi megyékből jelezték. Szatmáron az arra jogosultak 39,33, Kovászna és Hargita megyében pedig 39,43, illetve 40,93 százaléka voksolt az elnökválasztásokon.

basescu elnökválasztás román
Kapcsolódó cikkek