Közélet

Két év múlva tízmilliónál kevesebben lehetünk

Szakértők szerint egy-két év múlva tízmilliónál kevesebben, 2050-re pedig a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak kilencmillióan leszünk Magyarországon, ha nem változtatunk a népesedéspolitikán

Csökkenő népesség, alacsony gyermekvállalási kedv, elöregedő társadalom - fogalmak, amelyekkel évről évre egyre többet kell foglalkoznunk. Magyarországon az adatok szerint 20 fiatal átlagosan 23 gyermeket tervez, de ebből végül csak 13 születik meg. A szakértők szerint egy-két év múlva 10 milliónál kevesebben leszünk Magyarországon - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Változtatni kellene tehát a népesedéspolitikán - de távolról sem eldöntött kérdés, hogyan. Az európai tapasztalatok szerint a családtámogatási rendszer megújítása, az adókedvezmények áttekintése, illetve például a részmunkaidős munka és a lakáshoz jutás támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljanak a mutatók. Európában a franciák érték el a legnagyobb sikert a gyermekvállalás ösztönzésében, rajtuk kívül a hollandok és svédek adnak innen nézve talán elképzelhetetlen kedvezményeket a szülőknek.

Majdnem két százalékkal, vagyis 200 ezer fővel csökkent a magyar népesség 2000 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Ha minden így folytatódik, és nem változtatunk a népesedéspolitikánkon, a becslések szerint 2011-ben a 10 milliós lélektani határ alá olvadhat a magyar lakosság száma. 2050-re pedig a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 9 millióan leszünk Magyarországon – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Az egyre gyorsuló magyar népességfogyás oka a magas halálozási arány mellett a szülési kedv visszaesése. A kormányok egész Európában azzal küzdenek, hogyan ösztönözzék a gyermekvállalást.

politika magyar lakosság népesedés elemzés
Kapcsolódó cikkek