Közélet

Kínos - A NASA tévedése nehezíti a Földszerű bolygók keresését

A NASA márciusban indította útnak a Kepler űrhajót, amelynek célja, hogy a Földhöz hasonló, esetleg élhető bolygókat keressen az univerzumban. A missziót azonban megnehezíti, hogy a berendezés teleszkópjában található CCD-k egy része hibás.

A Kepler feladata, hogy olyan, a Földhöz hasonló méretű bolygókat keressen, amelyek a mi planétánkhoz hasonló távolságra helyezkednek el egy távoli csillagtól, lehetővé téve a folyékony víz jelenlétét. A berendezés teleszkópja ezért a csillagok fényének változását vizsgálja, ezek az apró villanások akkor jelentkeznek, amikor egy bolygó halad el egy csillag előtt – írja a New Scientist.

Csakhogy, a NASA Nature Newsnak nyilatkozó illetékese szerint a földönkívüli élet keresését nehezíti a Kepler hibája. A szerkezetet 42 fényérzékelő chippel (CCD) szerelték fel, amelyek összesen 84 csatornán küldik az információt a Földre. Ezek közül hármat elektromos zaj terhel, így ezeken a chipeken keresztül úgy tűnik, hogy az adott csillagok fénye villog.

Ez a gyors fényváltozás pedig elég ahhoz, hogy elfedje egy a Földhöz hasonló bolygó mozgását – mondta a NASA Ames Research Center munkatársa. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a 84 csatorna közül mindössze 3 hibás, vagyis az élhető bolygók még így is látszanak majd, igaz, lehetséges, hogy az észlelésre később kerül sor.

CCD teleszkóp csillag NASA Kepler bolygó föld
Kapcsolódó cikkek