Közélet

Lehet-e magyar Románia államfője? Interjú Markó Bélával

- A kormánykoalíció felbomlása óta mintha kontrollálhatatlanná vált volna a román belpolitika. Új kormánya vagy új államfője lehet előbb Romániának? – kérdeztük Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökétől.

- Politikai válság nincs, de a gazdasági válság kezeléséhez erős és stabil kormány kell, amelynek felállására csak az új államelnök megválasztása után lesz mód. Az RMDSZ kormányzati szerepkörbe akar jutni, ezért a parlamenti többség tagjaként Traian Basescu államfő miniszterelnök-jelöltjeinek addig nem szavaz bizalmat, ameddig nem az ellenzék választottját, Klaus Johannist javasolja kormányfőnek. A parlament feloszlatása és az előre hozott választás is benne van a kalapban, de erre kevés az esély.

- Lehet magyar Románia államfője?

- Nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy november 22-től magyarul fog beszélni a román elnök. Kelemen Hunort azért indítottuk el, hogy felmutassuk az erdélyi magyarság erejét, mert bele akarunk szólni az ország dolgaiba. Nem is tűztünk ki célt, hogy milyen eredményt kellene elérnie.

- Kampányukban az adócsökkentés mellett az autonómia a fő üzenet. Nem mozgósítják ezzel a románokat is?

- A romániai magyarság céljait és értékeit a román pártok nem vállalják fel. Fő célunk, hogy hosszú távon az erdélyi magyarság meg tudja őrizni nemzeti identitását, ne érezze azt veszélyeztetve. Attól a román ember nem lesz szegényebb, ha a magyaroknak autonómiája van.

RMDSZ elnök Románia elnöke markó béla
Kapcsolódó cikkek