Közélet

Zuschlag-per: az utcán adták át a tévesen átutalt pénzt

Tévedésből a Zuschlag Jánoshoz köthető XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájára utalták azt a 6,7 millió forintot, amit a Fiatal Lokálpatrióták Társasága Egyesület az ISM pályázatán nyert. Ez volt a téma a Zuschlag-per keddi tárgyalásán.

Kedd délelőtt Fodor Endre bírói tanácsa egy olyan tanút hallgatott meg, aki a Prácser László kilencedrendű vádlotthoz köthető egyesületeknél és alapítványoknál dolgozott korábban, illetve dolgozik jelenleg is - írta helyszíni riportjában a baon.hu.

Így például az Ifjúsági Információ Alapítványnál, a Civil Szolgáltató Alapítványnál és a Fiatal Lokálpatrióták Társasága Egyesületnél állt alkalmazásban. Utóbbi szervezet 2004-ben az ISM pályázatán 6,7 millió forintot nyert, amit tévedésből a vádiratban szereplő XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájára utaltak.

A tanú a minisztériumban reklamált a téves utalás miatt, ám ott azt mondták neki, hogy nem tudnak semmit sem tenni, a két egyesület rendezze egymás között az ügyet. Az is elhangzott: a tanú Prácser tanácsára az ISM egyik alkalmazottjától, Tóth Lászlótól kért kölcsön egymillió forintot, mert a téves utalás miatt nem volt pénze a Fiatal Lokálpatriótáknak egy konferencia megtartására.  

A tanú Fodor Endre kérdéseire elmondta: ezután telefonon beszélt Zuschlag János titkárjával, Lados István másodrendű vádlottal. Majd egy alkalommal az utcán találkoztak, és átvette tőle a tévesen utalt pénzt. Lados viszont kijelentette: nem emlékszik erre a köztéri pénzátadásra.

Katus Ferenc harmadrendű vádlott kijelentette: ő átutalt egymillió forintot Tóth László bankszámlájára, de arra nem emlékszik, kitől kapta meg az utaláshoz szükséges információkat.

átutalás botrány a politikában zuschlag-per bűnügy
Kapcsolódó cikkek