Közélet

A korrupcióellenes csomag alkotmányossági vizsgálatát kérik Sólyomtól

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy az országgyűlés által elfogadott korrupcióellenes törvénycsomag esetében kérjen alkotmányossági vizsgálatot az Alkotmánybíróságtól.

A BKIK az MTI-hez hétfő eljuttatott közleményében jelzi: a kamara tagsága, valamint számos társadalmi érdekvédelmi szervezet egyhangú véleménye, hogy a törvénycsomag több lényeges elemében sérti az alkotmány rendelkezéseit, a jogbiztonságot, és a kialakult törvényi rendelkezéseket. Az elfogadott rendelkezések nem illeszkednek a magyar jogrendbe, és számtalan kérdésben hatályos jogszabályok rendelkezéseivel ellentétesek.

A törvénycsomag nem állná ki a BKIK szakértői szerint a kötelezően közzéteendő adatok köre tekintetében az alkotmányosság próbáját, sem a szükségességi, sem az arányossági tesztnek nem felelne meg. Továbbá sérülne a piacgazdaság, a verseny szabadsága, a szerződési szabadság és a vállalkozás joga is.

A BKIK szerint a törvénycsomag elmarasztalható a jogállamisághoz és a jogbiztonsághoz fűződő jogok, valamint az ártatlanság vélelméhez, a jogorvoslathoz és a független, pártatlan bírósághoz való fordulás joga érvényesülésének szempontjából is - tartalmazza a BKIK közleménye.

korrupcióellenes csomag BKIK Sólyom László alkotmányossági vizsgálat
Kapcsolódó cikkek