Közélet

Hasznos átláthatósági megállapodás

Az átláthatósági megállapodás, ha nem is küszöböli ki teljesen a korrupciót, utat nyit a tisztább közbeszerzéseknek – hangzott el a Transparency International Magyarország (TI) tegnapi konferenciáján.

Lényege: az ajánlatkérő és -tevő szerződésben egy független szakértőre, az átláthatósági biztosra bízza az eljárás felügyeletét a tervezéstől a végrehajtásig. A biztos, ha visszaélést gyanít, az ajánlatkérő szerv vezetőjéhez, vagy ha szükséges, a bűnüldöző hatósághoz fordul. A TI jó ideje szorgalmazza a jogintézmény gyakorlati meghonosítását. Az idevágó jogi szabályozás ugyanis a megújult közbeszerzési törvény révén már áprilistól hatályos, ám ilyen megállapodás még nem született.
A TI az elmúlt hónapokban több nagyvárosban rendezett konferenciát, a szerdai budapesti tanácskozás az eddigiek lezárása volt, jóllehet – mint azt Alexa

Noémi, a TI ügyvezetője hangsúlyozta – a továbbiakban is igyekeznek népszerűsíteni az átláthatósági megállapodást. Ennek különös jelentőséget ad, hogy a parlament tárgyalja az antikorrupciós törvénycsomagot, amely kiemeli a jogintézmény fontosságát, olyanynyira, hogy bizonyos nagy értékű közbeszerzéseknél akár kötelezővé is tenné. A TI a jelenlegi szabályozást ugyan több ponton kifogásolja, így hiányolja a célszerűségi és a gazdaságossági szempontok hatékonyabb érvényesítését, de lándzsát tör a megállapodások önkéntessége mellett. Más kérdés – hangzott el –, hogy megfelelő eszközökkel motiválhatók a felek a szerződéskötésre.

A TI törekszik arra, hogy a jogintézménnyel kapcsolatos külföldi tapasztalatok megismertetésével, felhasználásával partnereket találjon a módszertan kipróbálásához, végrehajtásához. Ehhez segítséget ígért Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes. KK

Eddig 15 országban vezették be

A Transparency International munkája nyomán eddig 15 országban vezették be különböző módon a gyakorlatba az átláthatósági megállapodást. Argentínában például a közmeghallgatásokhoz kötötték, Kínában az ágazati szakmapolitika része lett – erről beszélt Marcella Roso, a TI berlini szakértője.

A tapasztalatok kedvezők: 15–60 százalékos megtakarítás, nagyobb bizalom, kevesebb panasz, több információ jellemzi az érintett közbeszerzéseket.

A tapasztalatok kedvezők: 15–60 százalékos megtakarítás, nagyobb bizalom, kevesebb panasz, több információ jellemzi az érintett közbeszerzéseket. -->

átláthatóság Transparency International Magyarország
Kapcsolódó cikkek