Közélet

Tisztulhatnak a közbeszerzések itthon

Az átláthatósági megállapodás, ha nem is küszöböli ki teljesen a korrupciót, utat nyit a tisztább közbeszerzéseknek – hangzott el a Transparency International Magyarország (TI) tegnapi konferenciáján.

Lényege: az ajánlatkérő és -tevő szerződésben egy független szakértőre, az átláthatósági biztosra bízza az eljárás felügyeletét a tervezéstől a végrehajtásig. A biztos, ha visszaélést gyanít, az ajánlatkérő szerv vezetőjéhez, vagy ha szükséges, a bűnüldöző hatósághoz fordul. A TI jó ideje szorgalmazza a jogintézmény gyakorlati meghonosítását.

Az idevágó jogi szabályozás ugyanis a megújult közbeszerzési törvény révén már áprilistól hatályos, ám ilyen megállapodás még nem született. A TI az elmúlt hónapokban több nagyvárosban rendezett konferenciát, a szerdai budapesti tanácskozás az eddigiek lezárása volt, jóllehet – mint azt Alexa Noémi, a TI ügyvezetője hangsúlyozta – a továbbiakban is igyekeznek népszerűsíteni az átláthatósági megállapodást.

Ennek különös jelentőséget ad, hogy a parlament tárgyalja az antikorrupciós törvénycsomagot, amely kiemeli a jogintézmény fontosságát, olyannyira, hogy bizonyos nagy értékű közbeszerzéseknél akár kötelezővé is tenné.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

közbeszerzés TI átláthatósági biztos Transparency International
Kapcsolódó cikkek