Közélet

"A gazdasági növekedésnek vége"

A környezetvédelemre szakosodott New Econimics Foundation (NeF) elemzése szerint a gazdasági növekedés nem lehetséges a jövőben, ha tartjuk magunkat a 2 Celsius fokos hőmérséklet emelkedéshez.

A Föld hőmérséklet szakértők szerint legfeljebb 2 Celsius fokkal emelkedhet, ennél magasabb érték ugyanis veszélyes globális felmelegedést jelentene. A szervezet úgy látja, sürgősen változtatni kell a gazdasági stratégián, ha ugyanis ökológiai csőd következik be, nem lesz központi bank, amely mentőövet dobhatna a bolygónak - idézi a BBC.

A "Növekedés nem lehetséges" című tanulmányuk mindössze 3 százalékos globális mellett 95 százalékkal kellene csökkenteni a Föld karbon kitermelését 2050-ig (a 2002-es értékhez képest). Ez évi átlag 6,5 százalékos kibocsátás csökkentés jelent, csakhogy 2000 és 2007 kötött nem történt változás, vagyis lemaradásban vagyunk a fenti célhoz képest.

A NeF arra is kitér, hogy nem létezik bizonyítottan hatékony technológiai megoldás, amely lehetővé tenné a jelenlegi gyakorlat folytatását. Az üvegházhatású gázok gyűjtésére és tárolására alkalmas módszerek a szervezet szerint jelentős politikai támogatást kapnak, holott nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

globális felmelegedés kibocsátás felmérés karbon tanulmány
Kapcsolódó cikkek