Közélet

Krimibe illő fordulatok a Balatonring projekt körül

Egy ingatlanfejlesztési csoport és az autómotor sportban érdekelt vállalkozás állhatnak a Kovács Bence János személyét és az általa irányított Grupo Miltont az elmúlt napokban ért támadások mögött. Az üzletember ezt egy mai sajtótájékoztatón jelentette be, amelyen többek között hangfelvételt is bemutatott arról, hogy zsarolni próbálták.

Az Index internetes hírportálon az elmúlt napokban több negatív hangvételű hír is megjelent Kovács Bence János előéletéről, illetve a sávolyi Balatonring projektről, valamint a tervezett pátyi golfpálya és lakópark beruházásról. A Grupo Milton vezetője szerint a Balatonring néven ismertté vált beruházás előkészítése nagyon sok üzleti érdeket sértett: monopóliumokét, a motor- és autósportban érdekelt vállalkozásokét. Egy meghatározott gazdasági érdekcsoport magánnyomozókat bérelt fel, hogy felderítsék Kovács Bence János múltját, és rá nézve terhelő adatokat kutassanak fel.

Ezt követően a Grupo Milton vezetőjét elmondása szerint megkereste egy autó- és motorsportok szervezésével foglalkozó cég (a sajtótájékoztatón „Motors Kft.”-ként említett társaság a Motor Racing Kft.) azzal, hogy kössön velük szponzorációs szerződést. A kérést elutasította, amire azt a választ kapta, hogy ezt még meg fogja bánni. A mai sajtótájékoztatón nem nevesített társaság vezetője nem sokkal később bejelentkezett Kovács Bence János egyik alkalmazottjánál, és találkozót kért.

Ennek során kiderült, hogy az egyelőre meg nem nevezett vállalat 30 millió forintot követel Kovács Bence Jánostól, cserében nem hozzák nyilvánosságra a róla összegyűjtött terhelő bizonyítékokat. A mai sajtótájékoztatón bemutattták a találkozóról készült hangfelvételt is, amelyben elhangzik az összeg, illetve a Kovács Bence Jánost támadó cikkek újságírójának a neve. Emellett egy parlamenti mandátummal még nem bíró politikai erőt is emleget a felvételen a zsaroló, amely a Grupo Milton vezetőjének állítása szerint nem más, mint a Lehet Más a Politika. A párt egyébként programja részévé tette a sávolyi Balatonring projekt megbuktatását.

Megkerestük az ügy többi érintettjét is:

Tagadta a Grupo Milton állításait Baski Zoltán, a Racing Management Kft. egyik tulajdonosa. Állítása szerint tavaly tavasz óta perben állnak a Kovács Bence János által alapított Balatonring Team-el, Németh Balázs miatt, aki a Racing-től ment át az új csapathoz. Baski Zoltán elmondása szerint a múlt év tavasza óta sok anyagot kaptak a Grupo Milton vezetőjéről olyanoktól, akik szerint a Balatonring Team becsapta őket. Azt azonban tagadja, hogy ezeket az anyagokat bárkinek továbbította volna. A zsarolás tényét is cáfolta a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában Baski Zoltán. A Racing társtulajdonosa hallott a feljelentésről, és várja a rendőröket, hogy mikor mennek értük. Minden bizonyíték nálunk van, hogy kik, mikor, milyen ügyből kifolyólag kerestek meg minket – hangsúlyozta Baski Zoltán. Reméli, a jog mellettük fog állni, és nem lesznek szenvedő alanyai egy szélhámosnak – tette hozzá.

Mást állít Bodoky Tamás, az Index újságírója, a Kovács Bence Jánost és vállalkozásait támadó cikkek szerzője. A Világgazdaság Online-nak nyilatkozva elmondta, hogy Baskiéktól kapott információkat, illetve azt is, hogy miután elkezdett utánajárni az információknak, és próbálta reagáltatni a Miltont, megpróbálták lebeszélni arról, hogy felhasználja az adatokat – ahogyan az idézett beszélgetésben is olvasható -, azonban nem így történt, és megjelentették a cikkeket. Az Index újságírója tagadja, hogy részt vett volna bármilyen zsarolásban, illetve, hogy tudott volna erről, azt azonban nem tartja kizártnak, hogy Baskiéknak ez volt a tervük a rendelkezésükre álló információkkal. Bodoky Tamás hozzátette: az általunk írt, az Indexen megjelent cikkekért vállaljuk a felelősséget, és a bíróságon is megvédjük azokat.

Részletek a Grupo Milton által készített felvételből:

Kérdező: Mi az az összeg, amiről szó lenne?
“Motoros Kft”: Az összeg nem egy hasra ütött összeg, nem egy nagy szám, nem is kártérítés, kárenyhítésnek fogható fel. Kihagyom a rizsát, mert mindenki pénzből él, ennek is eljön az ideje…

Kérdező: Tehát akkor Önnek, még 30 millió Ft, Önöknek 30 millió forintos követelésük van.
“Motoros Kft”: Igen!

Kérdező: Kovács Bencével szemben.
“Motoros Kft”: Így van!

“Motoros Kft”: Azt is elárulom, nem titok, van egy olyan politikai hátterünk, ami hogyha harcolni kell, akkor mennek!

Kérdező: Ez nem ilyen egyszerű.
“Motoros Kft”: És hála istennek számolnak velünk, a motorsporton belül számolnak velünk, hála istennek egy összefogást csináltunk és jelenleg magyar parlamenti mandátummal nem rendelkezik ez a politikai erő, ami ugye valamilyen szinten mögöttünk áll. És őket nagyon érdekelné ez a történet. Egyelőre ugye hírzárlatunk van, itt minden attól függ, hogy fogunk előre menni.

“Motoros Kft”: B_____ úrról tudni kell, hogy ő egy egy elég komoly helyeken, fontos újságíró,

Kérdező: Ismerjük B_____ urat,
“Motoros Kft”: Rendben, és hogy a pátyi, telki projekt nézeteltérések kapcsán került ő képbe, és azt mondta, M____ úrral volt egy olyan egyezséges megállapodás, hogy ha nem épül meg abban a formában Telkiben az az elképzelés, amit ők kitaláltak, akkor ő szembe megy annak. Magyarán B_____ úr fogható! B_____ úrnál semmi olyan dokumentáció, hanganyag, képanyag nincs, ami nem visszafordítható!

Kérdező: Ti akkor ezek szerint vissza tudjátok fordítani?
“Motoros Kft”: Akármikor! Akár én személy szerint. Nagyon szivesen fel is vállalom. B_____ úrral is nem csak én, hanem a kollégáim, jogászaink is tartják a kapcsolatot. Nyilván ők erről tudnak. Azért mondom, nem látom én ennek a gondját.

Az idézett beszélgetés csak részlet egy 1,5 órás felvételből.

Kovács Bence János bejelentette, hogy a mai napon feljelentést tesz a rendőrségen a zsarolók ellen, emellett több pert indít az Index internetes hírportál ellen, többek között 100 millió forintos kártérítést követelve.

A személyét ért támadásokra vonatkozóan Kovács Bence János elismerte, hogy valóban volt egy bírósági ügye, amely kapcsán 1995-ben született ítélet. Hozzátette, nem állt szándékában kárt okozni senkinek, és megbánta amit elkövetett, de túlzásnak tartja, hogy egy 1992-es ballépése miatt rovott múltúnak tüntessék fel. A Grupo Milton vezetője elismerte azt is, hogy szeret élni, szereti a nőket, és valóban készített „házi videókat”.

Az üzletember tagadta ugyanakkor a vállalkozásai kapcsán az Indexen megjelent állításokat, többek között azt, hogy a cégcsoportnak adóssága lenne. Hangsúlyozta, hogy a Balatonring projekt igazi mágnes beruházás lehet, és hisz abban, hogy a többszörösét hozzák vissza a befektetett pénznek. A Grupo Milton eddig mintegy 30 millió eurót fordított a beruházás előkészítésére, amelynek keretében elkészült Sávoly csatornahálózata, létrehoztak egy szennyvíztisztítót, illetve már a pálya nyomvonalán is elvégezték a szükséges földmunkákat.

Mást állít Bodoky Tamás, az Index újságírója, a Kovács Bence Jánost és vállalkozásait támadó cikkek szerzője. A Világgazdaság Online-nak nyilatkozva elmondta, hogy Baskiéktól kapott információkat, illetve azt is, hogy miután elkezdett utánajárni az információknak, és próbálta reagáltatni a Miltont, megpróbálták lebeszélni arról, hogy felhasználja az adatokat – ahogyan az idézett beszélgetésben is olvasható -, azonban nem így történt, és megjelentették a cikkeket. Az Index újságírója tagadja, hogy részt vett volna bármilyen zsarolásban, illetve, hogy tudott volna erről, azt azonban nem tartja kizártnak, hogy Baskiéknak ez volt a tervük a rendelkezésükre álló információkkal. Bodoky Tamás hozzátette: az általunk írt, az Indexen megjelent cikkekért vállaljuk a felelősséget, és a bíróságon is megvédjük azokat. -->

ingatlanfejlesztés Grupo Milton Motor Racing Kft Kovács Bence János bűnügy
Kapcsolódó cikkek