Közélet

Századvég: Erős államférfiúi Orbán-beszéd, hiteles üzenetek

A Századvég Alapítvány felmérése szerint Orbán Viktor évértékelő beszédét jelentős érdeklődés kísérte, hiszen a megkérdezettek közel hat tizede nyilatkozott úgy, hogy valamilyen formában értesült a beszédről.

A többség hallott a beszédről

A Századvég Alapítvány felmérése szerint Orbán Viktor évértékelő beszédét jelentős érdeklődés kísérte, hiszen a megkérdezettek közel hat tizede nyilatkozott úgy, hogy valamilyen formában értesült a beszédről, illetve a fontosabb állításokról. A megkérdezettek mintegy negyede (27%) közvetlenül követte az évértékelőt, azaz arról nyilatkozott, hogy részben vagy egészben látta vagy hallotta a beszéd közvetítését; s további közel harmada (32%) jelezte, hogy a hírekben hallott róla.

Erős államférfihoz méltó beszéd
A megkérdezetteket arra kértük, hogy értékeljék a beszédet négy általunk fontosnak tartott jellemző (úgy, mint „hiteles”, „érthető”, „államférfihoz méltó”, valamint „erős és határozott”) alapján, egy ötfokú skálán.
Összességében elmondható, hogy átlagosan a megkérdezettek mintegy kétharmada a beszédet mind a négy attitűd alapján teljes mértékben pozitívnak értékelte. Eszerint Orbán Viktor képes volt beszédében széles társadalmi rétegeket megszólítani, a választópolgárok döntő többsége (70 %) elhiszi Orbánról, hogy amit beszédében mond, azt kormányfőként képes is végrehajtani. A válaszadók majd háromnegyede egyértelműen pozitívan (jónak, vagy kitűnőnek) értékelte a beszéd államférfiúi stílusát. A válaszadók majd kétharmada (63 %) Orbánt erősnek és határozottnak látta.

Hiteles üzenetek
A felmérés szerint a magyar választópolgárok nyolc-kilenctizede egyértelműen egyetért a politikus által fontosnak tartott üzenetek mindegyikével. Még a legkevésbé támogatott, a politikai szélsőségek elutasítására vonatkozó állítás is találkozott a megkérdezett állampolgárok 79 százalékának szimpátiájával. Különösen érdeminek tartják a válaszolók Orbánnak a munkahelyteremtés növelésére (88%) és a közbiztonság helyreállítására (86%) vonatkozó programpontjait, de alig alacsonyabb a támogatottsága azon kijelentéseknek, melyek egyrészt arra vonatkoznak, hogy „Magyarországnak változásra van szüksége” (85%), illetve „Magyarországnak a közös nemzeti ügyeinket képviselő kormányra van szüksége” (85%).

Egyetértett továbbá a megkérdezettek 84 százaléka azzal az állítással is, miszerint a törvény a politikusokra is vonatkozik, ebből adódóan a politikusi elkövetőknek az elmúlt években történt köztörvényes bűncselekményeik miatt felelősséget kell vállalniuk az igazságszolgáltatás intézményei előtt.

üzenetei Orbán-beszéd
Kapcsolódó cikkek