Közélet

Tavaly nőtt a bombariadók száma a bíróságokon

Nőtt a bombariadók és a bíróságok elleni erőszakos támadások száma a múlt esztendőben. E cselekmények egyre elvadultabb, erőszakos jelleget öltenek, állapította meg legutóbbi ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT).

Tavaly 65 rendkívüli esemény történt a bíróságokon. Az előző évi adatokhoz viszonyítva a bombariadók száma 19-ről 25-re emelkedett, a bírák elleni fenyegetések száma ugyan 16-ról 8-ra csökkent, az egyéb erőszakos cselekmények mennyisége viszont 5-ről 9-re nőtt. Ugyancsak több volt az épületrongálás és sok egyéb esemény zavarta meg a bíróságok működését.

A testület szerint összefüggés lehet a bírósági épületek rossz állaga és a nagyobb számú rendkívüli, erőszakos cselekmény között. Kétségkívül számos megyei bíróság jó eredményeket ért el a minimálisra csökkentésében, de elengedhetetlen egy, a legtöbb bíróságra alkalmazható átfogó biztonságtechnikai stratégia kidolgozása, a minél hatékonyabb együttműködés a rendőrséggel, a nemzetbiztonsági, valamint a bíróságok rendészeti szerveivel - szögezte le az OIT.

A testület napirendjén szerepelt a tárgyalótermek videórendszerekkel történő felszerelése is. Az idei központi költségvetésből a Bíróságok fejezet 220 millió forint forráshoz jutott, melyet részben kísérleti jelleggel e célra fordítana. Arról, hogy a beruházás mely bíróságokat érintene, később, a műszaki, technikai paraméterek alapos ismeretében dönt az OIT.

A tanács tárgyalt az ügyfelek, az állampolgárok, a sajtó és a különböző fokú bíróságok egymás közötti kommunikációjáról. A hatékonyabb kapcsolat érdekében egységes, átfogó kommunikációs stratégiát készít elő a nyárig, egy munkabizottság támogatásával.

bombariadó OIT bíróságok
Kapcsolódó cikkek