Közélet

Bábolnai telekügy: 8 milliárdos telekmutyi vagy szabályos ügylet?

Nyolcmilliárd forintért árulja az interneten egy külföldi cég azt a 240 hektáros bábolnai földterületet, amelyet 2007-ben a település szocialista polgármestere, Horváth Klára 227 millió forintért adott el egy gazdasági társaságnak. A polgármester cáfol.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint az értékesítéssel körülbelül 7,7 milliárd forint kár érte a magyar államot. Budai Gyula szerint az is elfogadhatatlan, hogy a külföldi tulajdonú cég székhelye a bábolnai önkormányzat, vagyis az eladó címére van bejegyezve.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség, hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a fideszes képviselő feljelentése alapján. A bábolnai földügylet egyébként szerepel azok között, amelyeket az ellenzéki párt - kormányra kerülése esetén - először vizsgálna és számoltatna el.

Budai  álláspontja szerint Horváth Klára polgármester, szocialista országgyűlési képviselő nemcsak abban vett részt, hogy a területet átjátssza a külföldi befektetőnek, hanem tevékenyen hozzájárult ahhoz is, hogy a befektető megszerezze, értékesítse ezt a földet.

Horváth Klára, Bábolna polgáremestere szerint törvényesen járt el az önkormányzat a Magosz által kifogásolt földügyben.

A polgármester tudomása szerint a két magánszemély tulajdonában lévő földterület jelenleg is külterületi szántó. A földterületre egyébként a tulajdonosok kezdeményezésére és finanszírozásával készült szabályozási terv. Az pedig, hogy egy ingatlanforgalmazó hirdetményeként megjelent a terület, még nem jelent sem eladást, sem azt, hogy bárkit kár ért volna – hangsúlyozta. Hozzátette, a múlt héten értesült a hirdetményről. Azonnal megpróbálta felvenni a kapcsolatot az érintett céggel, de ez nem sikerült.

Azt senki nem emlegeti, hogy Bábolnán a privatizációs ár felett értékesítettünk földterületet. 2007-ben az NFA (Nemzeti Földalap) átlagosan egymillió forintos hektáronkénti árért adott el egy 1 240 hektáros területet. A 2009-es privatizásiós ár pedig egy 5 500 hektáros területre átlagosan 6-700 000 forint volt. Vagyis a privatizációs ár felett értékesítették a bábolnai földet – mondta el még a Kemma.hu-nak dr. Horváth Klára.

Magosz Budai Gyula Bábolna horváth klára földterület
Kapcsolódó cikkek