Közélet

Bármikor robbanhatnak - Nincs pénz a magyar határ aknamentesítésére

A horvát-magyar határ még mintegy ötven kilométeres szakaszán lehetnek háborús aknák a földben, a mentesítés költségeinek előteremtésére az Uniótól remélnek segítséget.

A délszláv háborúk során a magyar-horvát határ közelébe telepített aknák jelentős részét még nem szedték fel, s az sem kizárt, hogy magyar oldalán is találhatóak robbanószerkezetek.

Az ezzel kapcsolatos tényekről, és a további teendőkről a napokban Eszéken tárgyalt dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke a Horvát Aknamentesítési Központ képviselőivel, és Djurdja Adlesic miniszterelnök-helyettessel - adta hírül a bama.hu.

A tanácskozáson elhangzott, az Eszék-Baranyai Zsupánság területén jelenleg még közel százhatvankét négyzetkilométer nagyságú „gyanús” terület található. (Pontos térképek nincsenek az aknák helyéről.) A szakértők ezen belül, a horvát-magyar határ ötven kilométer hosszú szakaszán tartják szükségesnek az aknamentesítést, egy kilométer szélességű sávban.

Ez horribilis összegbe, négyzetméterenként 0,8-0,9 euróba, tehát mintegy kétszázötven forintba kerül. Miután több tízmillió négyzetmétert kellene átvizsgálni, összességében több milliárd forintot emésztene fel a művelet. A horvátok – akik eddig is folyamatosan végezték a mentesítést – szerint a jelenlegi pénzügyi lehetőségeik mellett még egy évtizedig is eltartana, mire végeznének a teljes területtel.

délszláv háború aknamentesítés
Kapcsolódó cikkek