Közélet

Egységes minimálbérről álmodnak az EU-ban

A 2010 második félévében esedékes belga elnökség tervei között szerepel egy európai uniós minimálbér bevezetése – állítja a Libre Belgique belga napilap.

Az uniós minimálbérre egyébként a pártérvek szerint a versenyképesség javításának és a tagországok közti szociális különbségek csökkentésének érdekében van szükség.

Azonban nem egy EU-szerte ugyanakkora nagyságú bevezetéséről van szó, hanem az egyes országokban tapasztalható megélhetési költségekhez történő viszonyítási szint egységesítéséről. A lap szerint az átlagbér 60 százaléka merült fel lehetséges egységes minimális arányként.

A belga napilap fejtegetése szerint nominálértékben nem lenne értelme egységes minimálbérszintet bevezetni, hiszen az EU-tagországokban jelentős különbségek mutatkoznak az életszínvonalban, van ahol a minimálbér épphogy csak elég a megélhetéshez. Bulgáriában például mindössze 123 eurót vihetett haza az elmúlt évben az a munkavállaló, aki minimálbérre volt bejelentve.

Ezzel szemben Luxemburgban 2009-ben 1682 euró volt az egy havi minimálbér. A közös uniós minimálbér bevezetését tovább nehezíti az a tény is, hogy számos tagországban – mint például Dániában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban – nincs törvényileg meghatározott minimálbér, ezekben az országokban kollektív szerződésekben rögzítik a legalacsonyabb béreket.

Mint köztudott, hazánkban a minimálbér mértékének meghatározása az Országos Érdekegyeztető Tanács feladata. Tavaly decemberi megállapodásuk értelmében 2010. január 1-jétől a minimálbér 73 500 forint, a garantált bérminimum – vagyis a szakmunkás minimálbér – összege pedig 89 500 forintra nőtt Magyarországon.

EU belga tagországok minimálbér
Kapcsolódó cikkek