Közélet

"Ne épüljön erőmű Mátraterenyén!" – Levelet írtak a környezetvédők

A WWF Magyarország és a Greenpeace Magyarország közös nyílt levélben fordult a mátraterenyei erőmű vezérigazgatójához, melyben kérik, hogy fogadja el a környezetvédelmi hatóság decemberi, az erőművet elutasító döntését, és álljon el a beruházás megvalósításától.

A WWF Magyarország és a Greenpeace Magyarország közös nyílt levélben fordult Farkas Tamáshoz, az Nógrádi Erőmű Zrt. vezérigazgatójához.

A környezetvédők szerint a mátraterenyei beruházás több mint két tucat környékbeli település és több tízezer ember jövőjét veszélyezteti.

A környezetvédők szerint egészségügyi szempontból a Mátraterenyei Erőmű évi 1513 tonna kéndioxidot, 306 tonna nitrogénoxidokat és 387 tonna szén-monoxidot bocsátana ki. Ezen kívül jelentős mennyiségű fluoridokat, kloridokat, PM10 port és nehézfémeket is.


A beígért gazdasági előnyökből a környezetvédők nyílt levele szerint a nógrádi és hevesi lakók nem sokat látnának. Az erőmű több létező vagy tervezett munkahelyet veszélyeztet a turizmusban, vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban, mint amennyit teremtene - és ezen utóbbiak többsége sem elsősorban az itt élő munkát keresőknek jelentene lehetőségeket, hanem magasan képzett mérnököknek és más szakembereknek.

Az iparűzési (ha ez az adófajta létezik még az erőmű elkészültekor) csak egyetlen települést segítene, azonban az erőmű, a bányák és az óránként becslések szerint 8-10 nehéz gépjármű okozta légszennyezés, zaj, por a Mátra egészét alapvetően érintené.

A környezetvédők nyílt levelük végén arra kérték a vezérigazgatót, hogy fogadja el a környezetvédelmi hatóság decemberi, az erőművet elutasító döntését és álljon el a környéken lakók és a környezet érdekében a beruházás megvalósításától, bármilyen módon is döntene a másodfokú hatóság.

Greenpeace környezetvédő wwf mátraterenye erőmű
Kapcsolódó cikkek