Közélet

Összegyűlt a 750 cédulája a Sciennet-ügy gyanúsítottjának

Összegyűlt a megfelelő számú kopogtatócédulája, szombaton Debrecen 2-es választókerületében jelöltként nyilvántartásba is vették Leinemann Zsoltot, aki tavaly óta előzetes letartóztatásban van a Sciennet-ügy gyanúsítottjaként.

A férfi ügyvédei szerint ezzel megszerezte a mentelmi jogot is, tehát azonnal fel kell függeszteni ellene a büntetőeljárást, és az ügyészségnek haladéktalanul ki kell őt engednie a börtönből.

Futó Barnabás ügyvéd a Független Hírügynökségnek szombaton este azt mondta: az ügyészségnek hivatalból meg kell ezt tennie, ugyanis törvénytelen úgy benntartani valakit a börtönben, hogy nincs ellene büntetőeljárás.

Futó Barnabás a Független Hírügynökség kérdésére azt is elmondta: a szintén előzetesben lévő Budaházy György képviselőjelöltsége miatt valóban jogi vita van arról, hogy megszüntethető-e az előzetes letartóztatás vagy sem, ha az illető jelölt lesz. Az ügyvéd szerint a jelöltséggel együttjáró mentelmi jogról azonban nincs vita. Leinemann Zsolt védői szerint a jogszabály egyértelmű: a mentelmi joggal együttjár a büntetőeljárás felfüggesztése is, ezzel pedig az előzetes letartóztatás megszüntetése.

A mentelmi jog kérdése jelenleg több jelöltet is közelről érint: Budaházy György, Kolompár Orbán, Szoboszlai Barna és Földesi-Szabó László is úgy szereztek ajánlószelvényeket, hogy ellenük büntetőeljárások folynak különböző ügyekben.

Korábban Tóth Zoltán választási szakértő úgy fogalmazott a Független Hírügynökségnek: akit jelöltté válása előtt vádolnak meg valamilyen törvénybe ütköző cselekedettel, azt nem védi a mentelmi jog, így az ellene folyó eljárás sem szűnik meg.

A Sciennet-ügy tavaly novemberben kezdődött, a vám- és pénzügyőrség akkor jelentette be, hogy eljárás indult egy speciális törzsvásárlói rendszert működtető amerikai bejegyzésű cég ellen. A vámhatóság szerint milliárdos nagyságrendű adót nem fizettek be. Akkor került előzetes letartóztatásba Leinemann Zsolt, a cég itthoni megbízottja. A társaság jogi képviselői szerint viszont mindenben a törvényeknek megfelelően jártak el.

ScienNet képviselőjelölt gyanúsított
Kapcsolódó cikkek