Közélet

Sávoly: építeni vagy nem építeni? Suchman lemond

Nem csillapodnak a kedélyek a sávolyi motorversenypálya támogatásáról és építése körül: míg a megye közgyűlésének fideszes elnöke szerint halasztani kéne a szerződés aláírását, addig az önkormányzati minisztérium sürgetné azt – tudta meg az MR1 Kossuth Rádió. Közben az LMP is megkezdte „korrupciókampányát”: felszólítják a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy tisztázzák a beruházó Grupo Miltonhoz fűződő kapcsolatukat.

Ha idén nem lesz futam a sávolyi motorversenypályán, akkor jövőre sem – mondta az MR1 Kossuth Rádiónak Jauernik István, az önkormányzati minisztérium államtitkára a szerződésekre hivatkozva.

 

A MotoGP-versenyeket rendező spanyol cég hajlandó ugyan módosítani azt a szerződést, amely szerint 2009-ben és az azt követő öt évben itt versenyek lesznek, úgy, hogy 2010-ben tízéves időtartamra jön Magyarországra a futam, de ha nincs pálya, nincs miről beszélni, újabb halasztás valószínűleg már nem lenne elfogadható - figyelmeztet az államtitkár.

Suchman lemond a koordinálásról

Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman Tamás azt mondja, döntsön a következő kormány a kérdésben. A beruházásra 20 milliárdot adna az állam, 15 milliárdra pedig garanciát vállalna.

„Nem akarok részese lenni olyan projektnek, ahol mindenfajta vádaskodás elindul a zsarolhatóságtól a megtérülés bizonytalanságával kárt okozva a magyar nemzetgazdaságnak. A választás után majd az a politikus, az a politikai szervezet, amely a kormányzási feladatot elvégzi, az majd meghozza ezt a döntést” – fogalmazott az MR1-Kossuth Rádiónak a szocialista politikus. Suchman Tamás javasolta a projekt elhalasztását is.

Mindeközben az LMP korrupciógyanúja erősödött azzal, hogy nyilvánosságra hozták a sávolyi motorversenypálya megvalósíthatósági tanulmányát, pontosabban elnagyolt üzleti tervét – olvasható a párt közleményében.

Az LMP szerint a kormány részéről az egyetlen elfogadható lépés az lehet, ha felhagy a sávolyi motorversenypálya finanszírozásának tervével és a 35 milliárd forintot az önhibáján kívül csődbe jutott önkormányzatokhoz juttatja. A parlamenti pártoktól pedig elvárja az LMP, hogy semmitmondó frázisok helyett érdemben válaszoljanak a feltett kérdésekre és nyilatkozzanak arról, hogy hogyan vélekednek a Balatonring beruházási terveiről.

A Transparency International magyarországi vezetője sincs túl jó véleménnyel a sávolyi projektről, blogjában ésszerűtlennek, átláthatatlannak és jogszerűtlennek nevezte a beruházást, és kárhoztatja, hogy a pártok hallgatnak ebben a kérdésben.

„Nem akarok részese lenni olyan projektnek, ahol mindenfajta vádaskodás elindul a zsarolhatóságtól a megtérülés bizonytalanságával kárt okozva a magyar nemzetgazdaságnak. A választás után majd az a politikus, az a politikai szervezet, amely a kormányzási feladatot elvégzi, az majd meghozza ezt a döntést” – fogalmazott az MR1-Kossuth Rádiónak a szocialista politikus. Suchman Tamás javasolta a projekt elhalasztását is. AZ LMP nem érti, mit nem ért a Fidesz a Balatonring ügyben Sajnáljuk, hogy a Fidesz nem lát tisztán a Balatonring ügyben, ezért Ivády Gábor, az LMP választmányi tagja készséggel vállalja, hogy felvilágosítja a párt vezetőit az ügy részleteiről - írja a Lehet Más a Politika lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A találkozó egyúttal lehetőséget adna, hogy a Fidesz vezetői válaszoljanak arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a Grupo Milton 300 millió forinttal támogatta a Fehérvár FC focicsapatot, amely az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával szorosan együttműködik. Ezen felül azt is alkalmuk lenne megmagyarázni, hogy a pátyi Fideszes önkormányzati képviselők miért támogatták a helyiek akaratával szembemenve, hogy a Grupo Milton által jegyzett helyi golfpálya-beruházást lakóparkká és kereskedelmi központtá bővítsék? Amennyiben nem ezek az ügyek zavarják a Fidesz tisztánlátását, készséggel felvilágosítjuk őket a részletekről. Bodoky Tamás kapta a Minőségi Újságírásért-díjat Bodoky Tamás, az Index újságírója Kemény pornó, Rom-Mánia, Balatonring című cikkéért kapja az idei második Minőségi Újságírásért-díjat

Bodoky Tamás – aki tavaly júniusban már részesült az elismerésben – az Indexen megjelent cikkében a Balatonring építése kapcsán a figyelem középpontjába került, az ország 10. leggazdagabb emberének tartott, Grupo Milton elnök portréját rajzolta meg.

Az 1997-ben alapított díjat a Minőségi Újságírásért Alapítvány kezeli, 2010. évi működését a Vodafone Magyarország támogatja. A díjjal oklevél és nettó 200 ezer forint pénzjutalom jár. -->

LMP Sávoly motorpálya beruházás
Kapcsolódó cikkek