Közélet

Szegénység Skandináviában

A Skandináviában található szegénységről, társadalmi kirekesztettségről és az ez ellen küzdő civil szervezetek munkájáról tart szemináriumot nemzetközi résztvevőkkel a Skandináv Ház, a Finnagóra és a MEREK 2010. március 25-én 14 órától.

Az Európai Bizottság 2010-et a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni harc évének nyilvánította. Az Unióban 78 millió ember – a lakosság 16 százaléka – él szegénységben. A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mozgósítsa a civil társadalmat, felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a szegénység elleni harc mindenki felelőssége.

Az északi államok híresek jól működő szociális hálójukról, az ellátó intézmények magas színvonaláról és a társadalomra általánosan jellemző toleranciáról és szolidaritásról. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ennek kialakításában milyen nagy szerepet játszottak és játszanak még ma is a civil szervezetek, önkéntesek, magánemberek.

A Skandináv Ház Alapítvány, a Finnagóra és a MEREK Harc a szegénység és a társadalmi kirekesztettség ellen Skandináviában című közös rendezvényének célja, hogy bepillantást engedjen az északi államok civil szervezeteinek munkájába. Olyan egyesületek és alapítványok képviselőit hívtuk meg előadónak, akik saját országukban is példamutató, progresszív, sikeres munkát végeznek. Bízunk abban, hogy a magyar közönség számára hasznos és érdekes gondolatokat tudnak majd közvetíteni.
 
A rendezvény másik célja, hogy kapcsolatokat építsen országaink civil szervezetei között. Ennek érdekében a szemináriumra sok magyar civilt várunk, a nemzetközi együttműködés iránt érdeklődő önkénteseket és hivatásosokat. Északi vendégeinknek lehetőséget biztosítunk hasonló profilú magyar szervezetek munkájának megismerésére is.

Előadók

Dániából Conrad Andreasen, a „Egyenlő Esélyek Egyesületi Szövetség” szervezet képviseletében, mely enyhe fokban értelmi fogyatékos – vagy ahogy ők nevezik: későn érő – fiatalok képzésével foglalkozó intézményeket tömörít. Az iskolák és képző intézmények nagy részét magánemberek alapították, általában egyesületi vagy alapítványi formában működnek. Céljuk, hogy a tőlük kikerülő fiatal felnőttek a társadalom teljes jogú, aktív tagjaiként éljék életüket. Az előadás címe: „Teljességre törekvő képzés sajátos nevelési igényű fiatalok számára, vagyis jogosítvány az élethez”.

Finnországból Heikki Hursti, a „Veikko és Lahja Hursti Jótékonysági Alapítvány” vezetője. Az alapítványt Heikki Hursti szülei alapították 1983-ban, de Veikko Hursti (az édesapa) már 1967 óta végzett jótékonysági tevékenységet a finn fővárosban. 2004-ben a 20 valaha élt legnagyobb finn közé választották. Halála után fia, Heikki vette át az alapítvány irányítását. Tevékenységeik közé tartozik az étel- és ruhaosztás, valamint jótékonysági rendezvények szervezése. Heikki Hursti előadásának címe: „Szegénység Finnországban”.

Norvégiából Anlov P. Mathiesen, az =Oslo című szervezet vezetője. A szervezet az azonos című utcai magazin kiadója, melyet hátrányos helyzetű emberek, hajléktalanok, drogfüggők árusítanak Oslo utcáin. A magazin hatása Norvégiában nemzetközi szinten is egyedülálló. Az előadás címe: „Tisztelet és követelés”. Arról, hogy a hátrányos helyzetű embereken csak úgy lehet segíteni, ha követelményeket támasztunk és megteremtjük az aktív önsegítés feltételeit.

Svédországból Camilla Svenonius, a „Drogfüggők Országos Segítő Szervezete” képviseletében. A szervezet számos helyi részleggel rendelkezik, országszerte különféle projekteken keresztül végzi munkáját. Camilla Svenonius személyesen a svéd ellátó rendszeren belüli felhasználói tanácsok fejlesztésével foglalkozik. Emellett afrikai bevándorló nők és lányok részvételével helyi televíziós adásokat készít, hogy sorsukat, életkörülményeiket bemutassa a nézőknek. Előadásának címe: „Hogyan támogassuk a drogfüggők részvételét a kezelésben illetve utógondozásban a demokrácia elveit betartva”.

Program

13.00 Sajtótájékoztató (MEREK, Holnap Háza, konferenciaterem)
14.00 A konferenciát megnyitja Varga Veronika, a Skandináv Ház Alapítvány képviseletében
14.05 Anlov P. Mathiesen előadása: „Tisztelet és követelés”
14.45 Conrad Andreasen előadása: „Teljességre törekvő képzés sajátos nevelési igényű fiatalok számára, vagyis jogosítvány az élethez”
15.30 Szünet
15:45 Heikki Hursti előadása: „Szegénység Finnországban”
16.30 Camilla Svenonius előadása: „Hogyan támogassuk a drogfüggők részvételét a kezelésben illetve utógondozásában a demokrácia elveit betartva”
17.15 Kérdések, vita
18.00 Fogadás

Illés Márton: 100 legszegényebb kiadvány, előszó

A szegénység közel van. Bármikor utolérhet minket egy bedőlt banki egy baleset, egy tönkrement kapcsolat, egy elveszített állás képében. A veszélyeket azonban nagyobb valószínűséggel tudjuk elkerülni, ha természetüket megismerve, körültekintőbben alakítjuk életünket. Ugyanakkor nemcsak saját magunkkal szemben van felelősségünk, hanem szűkebb és tágabb környezetünk iránt is. Mindez nemcsak pénz és hatalom kérdése. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy a körülöttünk élő szegények életét jobbá tegyük, és támogassuk őket abban, hogy magukon is segíthessenek. Önkéntes munkával, egy nem használt tárgy továbbajándékozásával, egy mosollyal is sokat tehetünk.

Az előadások angol, illetve skandináv nyelveken, tolmácsolással hangzanak el. A szemináriumon a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges. Regisztráció és további információk az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 1 2250329-es telefonszámon. Kapcsolattartó: Varga Veronika

Helyszín: Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 3.
Szervezők: Skandináv Ház Alapítvány, Finnagóra, MEREK

szegénység Skandináv Ház Merek Finnagóra Skandinávia
Kapcsolódó cikkek