Közélet

Bajnai elbúcsúzott: "Meginogtunk, de nem buktunk el"

Egy hónapig még biztosan hivatalban marad ugyan Bajnai Gordon miniszterelnök, de vélhetően ma mondta el utolsó nagyobb beszédét.

Ennek apropójául a válságkezelő kormány felállásának egyéves évfordulója szolgált. „A válságkezelés sikeres volt, szerényebben szólva pedig eredményes, de a válság még nem ért véget” – summázta tevékenységét Bajnai Gordon.

A kormányfő kabinetjének egyéves munkáját értékelve leszögezte: tavaly áprilisban az azonnali válságkezelés mellett döntöttek, és ma is úgy hiszi, ez volt az egyetlen módja annak, hogy az ország elkerülje a szakadékba zuhanást. „Meginogtunk, de nem buktunk el” – fogalmazott. Megszólalása inkább hasonlított egy vállalati prezentációhoz, mint egy kormányfői beszédhez. Pártonkívüliségét jelzi, hogy a mintegy egyórás előadásában nem volt semmilyen utalás arra, hogy éppen kampány zajlik Magyarországon és másfél hét múlva lesz a parlamenti választások első fordulója.

Adatokat sorolva és táblázatokat mutogatva akarta bebizonyítani, hogy a négy kitűzött célt teljesítették. „Amire vállalkoztunk, megtettük. Talán még többet is” – fogalmazott a kormányfő. Bajnai Gordon leszögezte: a devizahitelesek megsegítését, az egyensúlyteremtést, a ösztönzését, valamint a külső és belső bizalom helyreállítását egyaránt elérte a kormány. Az eredmények közé sorolta az adó- és nyugdíjrendszer átalakítását, az államháztartási hiány leszorítását és a munkahelyek megőrzését. „Mindenki hozzátette a magáét. Az ország felfelé kapaszkodik a válságból kivezető ösvényen a tartós gyarapodás felé. Nincs más út” – üzente útódjának Bajnai Gordon.

A Fidesz szerint viszont a búcsúzó miniszterelnöknek szerénység helyett őszintének kellett volna lennie. „Az elmúlt egy, illetve nyolc év, vagyis a Gyurcsány-korszak a katasztrófát jelentette Magyarország számára minden szempontból, a szocialista kormányok gazdaságpolitikája pedig csődöt mondott” – mondta Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője ezért leszögezte: ha kormányra kerülnek, akkor homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fognak folytatni, mint a mostani kormány.

Bajnai Gordon bajnai-kormány gazdaság bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek