Közélet

Fidesz: Már őszre feleződhet a helyi képviselők létszáma

Nem zárható ki, hogy nyáron is ülésezik majd a parlament a Fidesz-KDNP terveinek valóra váltásáért

 Szükség esetén az ellenzék támogatása nélkül is megvalósítják a kisebb parlamentet és csökkentik az önkormányzati képviselők számát, ha a jobboldali pártszövetség megszerzi a kétharmadot a választások második fordulójában – ez derül ki Szijjártó Péternek, a Fidesz elnöki stábjának a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában mondott szavaiból. Megfogalmazása szerint világos felhatalmazással küldik őket a választók a parlamentbe, nekik az ígéreteiket eszerint kell valóra váltani – rossz kompromisszumok nélkül. A fideszes politikus a parlament rendkívüli nyári ülésszakának összehívását sem zárta ki.


 
Az új, minden bizonnyal Fidesz-KDNP többségű parlament legelső tervezett lépései között jelölte meg a kisebb parlamentről és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szóló jogszabály-változtatásokat kedden Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Kétharmados többség birtokában akkor is keresztülviszik ezeket a módosításokat, ha az ellenzéki pártok esetleg nem támogatják? – hangzott a Közbeszéd kérdése Szijjártó Péterhez.
 
Szijjártó Péter úgy reagált: „Az emberek döntenek és tisztában vannak döntésük súlyával. Tudják például, hogy ha a Fideszre szavaznak, azzal a kisebb parlamentre is szavaznak. Ugyanígy tudják, hogy velünk az adócsökkentésre is szavaznak. Nekünk ezeket meg kell lépni, mert azért küldenek bennünket oda a választók ”
 
Megerősítette: ha megfelelő mértékű támogatást és vele kellő mandátumszámot kapnak a választóktól, akkor a két fent nevezett ügyet minden vitán felül és rossz kompromisszumok nélkül elindítják az új Országgyűlésben. Bár a parlamenti kétharmadot a fideszes politikus nem mondta ki, de például az önkormányzati törvényt egyetlen párt csakis kétharmados többség birtokában módosíthatja.   
 
Szijjártó Péter nem zárta ki: azért, hogy a választóknak megígért feladatokhoz rögtön hozzáfoghassanak, szükség lehet rendkívüli parlamenti ülésszakra a nyáron. „Annál is inkább szükség lehet erre, mert a kormányzati átadás-átvétel nem fog olyan simán menni, mint a korábbi években. Az ország valós állapotáról képet kell kapnunk, mert onnantól lehet megindítani az elszámoltatást, és onnantól kezdve lehet érdemi gazdasági döntéseket hozni” – jelentette ki.
 
A Fidesz elnöki stábjának vezetője azt is megerősítette a Duna Televízió stúdiójában: ha a választók megadják a pártnak a szükséges felhatalmazást az önkormányzati rendszer átalakításához, az sem kizárt, hogy már az őszi önkormányzati választásoknak fele annyi helyi képviselővel fut neki az ország.     
 
Az MSZP keddi döntésével kapcsolatban, miszerint négy egyéni választókerületben visszaléptetik jelöltjeiket a második választási fordulóban az LMP javára, így akadályozandó meg a Fidesz kétharmados többségét, Szijjártó Péter úgy reagált: a választás első fordulójában az emberek döntöttek arról, hogy új irányt akarnak, és arról is, hogy a Fidesz koalíciókötés nélkül valósítsa meg programját. „Ehhez képest az, hogy két kis párt hogyan birkózik egymással, harmadrendű kérdés” – mondta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

önkormányzati reform nyári ülésszak Fidesz reformok választások
Kapcsolódó cikkek