Közélet

Idén akár el is maradhat a nyár az izlandi vulkán kitörése miatt

Komoly gazdasági következményei lehetnek a mostani hamu és gázfelhőknek, amelyek az izlandi tűzhányóból származnak. Német szakértők szerint amennyiben folytatódik az izlandi vulkán kitörése, annyi hamu kerülhet a légkörbe, hogy az idén gyakorlatilag nem lesz nyár - írja a világtudomány.hu.

A Die Welt szerint ez akkor következik be, ha a következő hetekben folyamatos lesz a hamueső. 1783-ban sokkal szörnyűbb dolog történ, az izlandi Laki vulkán mérges gázfelhőt okádott, amely halált és pusztulást hozott. Izlandon 50 ezer ember, az akkori lakosság ötöde vesztette életét, és a felhő eljutott Európába is.

Haszonállatok százezrei hullottak el a földeken, és a levegő mérges gázokkal teli párával telítődött, hányást, fejfájást okozva hónapokon át. A gáz és hamufátyol blokkolta a napsugárzást, aminek nyomán több évre lehűlt az idő, az átlaghőmérséklet világszerte egy fokot csökkent.

Ilyen mértékű pusztításra nem kell számítani, vélik a szakértők, de azt nem tudni, az Eyjafjallajökull kitörése meddig tart és mekkora a gázok utánpótlása. A vulkán decemberben egy kisebb földrengéssel „ébredt”, majd márciusban következett be az első kitörés.

További részletek a világtudomány.hu-n
 

vulkán kitörés izlandi nyár
Kapcsolódó cikkek