Közélet

Jobbik: Igazságtalan a választási rendszer

A Jobbik szerint valójában a Fidesz-KDNP az ő pártjukkal együtt kapott kétharmadot a választóktól;. a választási rendszer hibája, hogy mégis egy pártszövetségnek lett formálisan kétharmada az új összetételű Országgyűlésben.

A párt törekszik e szisztéma megváltoztatására, valamint új alkotmányt is szeretne látni a ciklusban – mindez Novák Elődnek, a párt egyik alelnökének a Duna Televízióban mondott szavaiból derül ki.

„Annak ellenére, hogy csak 53 százalékot értek el a választáson, kétharmados többséghez jutnak. Egy kicsit a demokrácia szégyenfoltja is, hogy ilyen aránytalan a rendszer” – reagált a Fidesz-KDNP pártszövetség nagy arányú választási győzelmére Novák Előd, a Jobbik egyik alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában. Hozzátette: „aki demokrata, az ezt a rendszert meg szeretné változtatni, hogy arányosabb eredmény jöjjön ki”.

A választásról készült összefoglalónkat itt találja!

Novák szavaiból az világossá vált: igényt tartanak arra, hogy beleszólásuk legyen egy esetleges új alkotmány kidolgozásába is. „Mivel a Fidesz-KDNP-nek és a Jobbiknak összességében megvolt a kétharmados támogatottsága, ezért szükségesnek is tartom, hogy egy új alkotmányt is megvalósítsunk”.

A parlamentben behatárolódik a Jobbik mozgástere: vagy támadja a Fideszt-KDNP-t, amiben a Jobbik végül felmorzsolódhat, vagy kénytelen lesz megszavazni a kormányzó párt előterjesztéseit, és végül ezért veszíti el arculatát – hangzott a Hattól nyolcig felvetése.

Novák Előd erre úgy reagált: nem az arculatukat nézik, hanem azt, hogy a programjukból minél több megvalósuljon. Céljuk: rávilágítani az ország problémáira, leleplezni „a különböző  mutyikat”, amelyek az elmúlt húsz évet jellemezték.

„Bár a konstruktív ellenzékiség már elcsépelt fogalom, azt elmondhatom, hogy ami az ország és az emberek ügyét előre viszik, azt meg fogjuk szavazni” – szögezte le Novák.

A legfontosabb parlamenti céljaik közé sorolta, hogy elkezdődjön a számonkérés folyamata. „Minimum annak meg kell történnie nagyon rövid időn belül, hogy a hatalomátmentések ne folytatódhassanak. Szeretnénk megakadályozni, hogy a politikusbűnözők különböző nagyköveti posztokon és egyéb állami szervek élén folytassák a hatalomátmentésüket” – nyilatkozta a Jobbik alelnöke a Duna Televízió stúdiójában.

novák előd Jobbik Fidesz fidesz-kdnp választások demokrácia
Kapcsolódó cikkek