Közélet

Lezuhant a lengyel államfő gépe - Részletek

Lezuhant Lech Kaczynski repülőgépe Oroszországban, a gépen utazók közül senki sem élte túl a tragédiát

A lengyel külügyminisztérium közlése szerint 97 utas tartózkodott a gépen. A mentőegységek megtalálták a lengyel államfő, majd később valamennyi utas holttestét a roncsok között. Az áldozatokat Moszkvába szállítják azonosításra.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két és hónapon belül elnökválasztást kell tartani.

Donald Tusk lengyel miniszerelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, a miniszterek mind úton vannak Varsóba - közölte az Inforádió. Az államfői posztot az alkotmány értelmében Bronislaw Komorowski, a szejm marsallja (a parlament elnöke) veszi át.

Az elnökkel tartott felesége és több hozzátartozója, a lengyel elit számos gépviselője, katinyi áldozatok hozzátartózói. A lengyel Központi Bank szóvivőjének közlése szerint a gépen utazott a bank kormányzója is.

A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. A gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, majd darabokra tört.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök egy különleges bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a lengyel repülőgépének balesetét, illetve a helyszínre küldte különleges ügyekért felelős megbízottját.

Lech Kaczynskit 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.

államfő Sejm
Kapcsolódó cikkek