Közélet

Nem mond le az OVB elnöke

Nem látja okát annak, hogy lemondjon - ezt mondta az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a testület keddi üléséről elmenőben.

Szigeti Péter újságírók előtt közölte: meghallgatta az OVB-tagok véleményét a vasárnap történtekkel kapcsolatban, és ezek alapján nem gondolja úgy, hogy akár neki, akár a választási szervek más vezetőjének le kellene mondania - tudósít a Független Hírügynökség.

Az országgyűlési választások első fordulóján egy törvénymódosítás miatt késő éjszakáig húzódott a voksolás. Szigeti Péter szerint az igazolással szavazásra végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés, ez okozta a torlódást.

Az OVB elnöke korábban sajnálkozását fejezte ki, amiért hosszú sorok kígyóztak az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt vasárnap. Mint mondta, szavazókörönként átlagosan 6-1200 választó járul az urnákhoz; ehhez adódik hozzá az igazolással szavazók száma, amely néhol a kétezret is elérte. Szigeti Péter emlékeztett arra, hogy az otthonuktól távol szavazók nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes, amit a jogalkotónak előre kellett volna látnia.

szigeti péter ovb
Kapcsolódó cikkek