Közélet

Antiliberálisok fiatalok - Hosszú időre lemaradunk a nyugattól

Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője a HVG-nek úgy nyilatkozott: Magyarországon gyenge a liberális értékrendszer.

A brit liberális demokraták helyzete meglehetősen ellentmondásos. Az elmúlt hetek várakozásához képest kifejezetten leszerepeltek. Alig egy százalékkal kaptak többet, mint a múlt alkalommal, és több mandátumot elveszítettek – mondta Enyedi Zsolt a HVG-nek a brit parlamenti választások kapcsán.

Ugyanakkor – tette hozzá – ha a kormánykoalíció részeként el tudják érni a választási rendszer reformját, akkor az a kétpárti rendszer végét és a liberálisok kulcsszerepbe jutását fogja elhozni. Ez az új pozíció megfelelne a liberális értékek sok évtizeden át tartó erősödésének.

Enyedi szerint Magyarországon a liberális értékrendszer – gazdasági és kulturális kérdésekben egyaránt – gyenge. Bár a liberális pártok története nem feltétlenül tükrözi a liberális beállítottság népszerűségét, ebben az esetben a pártok veresége összhangban volt az értékrendbeli változásokkal. A fiatalok viszonylagos antiliberalizmusa azt vetíti előre, hogy Magyarország még jó ideig más pályán fog haladni, mint a britek – valamint általában a nyugati világ nagyobbik része.

Arra a kérdésre, összehasonlítható-e a brit és a hazai konzervatív értékrendszert, a politológus úgy válaszolt: a nemzeti szuverenitás védelmének kérdésében, illetve a szabadosság kritikájában hasonló az erkölcsi felfogásuk, a funkcionális szerepük. Ugyanakkor a két párt az elmúlt években ellentétes irányba mozgott: míg a brit konzervatívok a liberalizmus felé nyitottak, a Fidesz inkább távolodott tőle.

Ezzel együtt a Konzervatív Párt európai integrációval kapcsolatos álláspontja a Fideszénél nacionalistább. A homoszexuálisok társadalmi egyenjogúsításának ügyében viszont a brit párt hivatalos felfogása közelebb áll az SZDSZ-éhez, mint a Fideszéhez.

konzervatív politikatudományi tanszék Enyedi Zsolt Közép-Európai Egyetem választás liberális brit
Kapcsolódó cikkek