Közélet

"Az ország megszólalt, de nem tudjuk, mint mond" - ilyen sem volt még a briteknél

A brit miniszterelnök, Gordon Brown ma bejelentette: kész arra, hogy ismét miniszterelnök legyen, miután a választások kétes eredménnyel végződtek az Egyesült Királyságban.

Gordon Brown úgy vélekedett, hogy a brit történelemben szokatlan, nem egyértelmű választási eredmény után célszerű lenne, ha megtartaná miniszterelnöki posztját. A Munkáspárt vezetője szerint a bizonytalan pénzügyi helyzet az átmeneti időszak gyors befejezését kívánja, ő pedig kész arra, hogy bármelyik párttal stratégiai szövetséget kössön - jelenti az AP.

A hetvenes évek óta először fordult elő, hogy a brit választások után nem hirdettek egyértelmű győztest. A Konzervatívok ugyan a szavazatok többségét megszerezték, de nem rendelkeznek elég vokssal ahhoz, hogy egyedül kormányozzanak. Így most mind a munkáspártiak, mind a konzervatívok a kisebb pártok kegyét keresik.

A hagyomány szerint hivatalban lévő miniszterelnökként Brownnak van nagyobb esélye a kormányalakításra, ráadásul a Labour inkább tekinthető a kisebb Liberális Demokraták természetes szövetségének, mint a Konzervatívok. A liberálisok vezetője egyébként az eredménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ország megszólalt, de nem tudjuk, mint mond.

miniszterelnök konzervatív Brown munkáspárti
Kapcsolódó cikkek