Arra ügyelnek majd, hogy ne hozzák rosszabb anyagi helyzetbe az érintett családokat. A több éve nem dolgozó embereket segíteni kívánják a munkaerő-piacara történő visszatérésben, amire önerőből sokszor már nem képesek. Az iskoláztatás ügye alapvető összefüggésben van a szociális rendszer átalakításával, erre tehát különös hangsúlyt kíván helyezni a következő kormányzat – derül ki  Soltész Miklós kereszténydemokrata politikusnak a Duna Televízió reggeli műsorának adott nyilatkozatából.
 
„A gyermek, aki úgy születik bele a világba és úgy él, hogy nem tudja elvégezni az általános iskolát sem, majd szakmát sem tud szerezni, egy ördögi körben ragad,  nem tud kitörni az adott élethelyzetből. Ezt követően ő, vagy családtagjainak egy része a nyomor közelében él szinte egész életén át, rákényszerül a segélyezésre, a támogatásra. Ez emberhez is méltatlan, az érintett családoknak sem jó, sokan közülük szeretnének kitörni ebből a helyzetből. Ám ehhez alapvető feladat a tanulás” – mondta a szakpolitikus.
 
Az új kabinet családpolitikáját röviden úgy összegezte: az egy komplex rendszer, melynek  része lesz a családi típusú adózás bevezetése, a részmunkaidős munkahelyek megteremtése az édesanyák részére, a gyes remélhetőleg három évre történő visszaállítása, valamint az egész családtámogatási rendszerhez szorosan kapcsolódó otthonteremtési támogatási rendszer kiépítése.