Közélet

Orbán Viktor történelmi beszédet mondott-e? Ez történt ma a Parlamentben

Azt majd az utókor eldönti, hogy Orbán Viktor történelmi beszédet mondott-e a kormányprogram vitája alkalmából a parlamentben, de az biztos, hogy hosszút. A Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő dokumentum 45 perces bemutatásakor a leendő miniszterelnök új alkotmányt, egy új rendszer felépítését és tiszteleten alapuló kormányzást ígért. „A választók elsöprő erővel megdöntötték az átmeneti korszak rendszerét. A kormányprogram az új rendszer iránytűje. A közös célokról, nem az eszközökről szól” – szögezte le Orbán Viktor. Újdonsággal nem állt elő. Megismételte: a legfontosabb feladatnak a gazdaság talpra állítását, a közbiztonság megerősítését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság megteremtését és a demokratikus értékek helyreállítását tekintik. A miniszterelnök-jelölt szerint a rendszerváltást követő hatodik parlament egyben alkotmányozó nemzetgyűlés, rendszert alakító parlament is. „Az új társadalmi szerződés nemcsak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is arra, hogy a parlament alkossa meg az új alkotmányt” – magyarázta Orbán Viktor. Arról nem közölt részleteket, hogyan képzeli el az új alaptörvényt. Leszögezte: a politika vállalja a bürokrácia radikális csökkentését, az adózás egyszerűsítését, ennek fejében pedig a gazdasági elit vállalja, hogy az állami szférából felszabaduló munkaerő számára munkahelyeket teremt. Szerinte a politika azt üzente az embereknek az elmúlt 20 évben, hogy nyertesek és vesztesek vannak. „A régi nyertes-vesztes gondolkodás helyett mindenhol a minél több nyertes-modell terjed el. A neo-liberális eszme harctérré változtatta a világot, ezért bukott meg” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Ekkor hosszan tartó vastaps zúgott fel a Fidesz padsorokból, amihez kevésbé lelkesen csatlakozott a Jobbik és az LMP is, a szocialisták, főleg Gyurcsány Ferenc egykedvűen figyelte a leendő kormányfő beszédét. Orbán Viktor sokadszor is felsorolta a Nemzeti Együttműködés szilárd alappilléreit: munka, otthon, család, egészség és rend. „Haladéktalanul megvalósítjuk a választópolgárok évtizedes elvárást, a kisebb parlamentet” – hangsúlyozta. Megígérte: a kormány az ország háromharmadát fogja képviselni, amelynek része az ellenzék is, mert a sokszínűség nem áll ellentétben a nemzeti egységgel. Tény: kormánytisztviselőket csinál a Fidesz a köztisztviselőkből. „Az átmeneti rendszer haszonélvezői mindent el fognak követni, hogy visszahozzák a régi rendszert, de mi megvédjük” – üzent az MSZP-nek a kormányfő-jelölt.

Holnap folytatódik a kormányprogram vitája, felszólalhatnak az európai parlamenti képviselők is. A menetrend alapján Orbán Viktor a parlament szombati ülésén reagál majd a vitában elhangzottakra, és akkor fogja letenni az esküt az új kormány. A Fidesz tervei szerint hétfőn történik meg a kormányzati átadás-átvétel. Szollár Domokos kormányszóvivő ellenben a szombatot jelölte meg erre.

Az ellenzéknek nem tetszett

MSZP - Mesterházy Attila: „Csak a lényeg hiányzik ebből a programból, hogy a felsorolt problémákat hogyan fogják megoldani. Lehet, hogy ez egy iránytű, de akkor a tű hiányzik belőle. Az illuzionisták a cirkuszban szórakoztatóak, a parlamentben viszont életveszélyesek. Még mindig nincs kormányprogram. Nem forradalom, hanem kormányváltás történt”.

Jobbik - Vona Gábor: „Az egész 85 oldalas program egy bevezető, melynek nincs tárgyalása és nincs befejezése. Közhelyparádénak vagy üres kívánságlistának is nevezhetném, ami a konkrét számok nélkül számonkérhetetlen, ezért alkalmatlan. Mi nem iránytűt szerettünk volna, hanem szerettünk volna egy útitervet látni konkrétumokkal. A Fidesz régóta nagy mestere az időhúzásnak”.

LMP - Schiffer András: „A kormányprogramban nincsenek konkrétumok, a határozati javaslat jókívánság-gyűjtemény. Az nem kormányprogram, ahol nem világos, hogy a kitűzött célok hogyan érhetőek el. Hogyan lehet majd számon kérni, hogy a kormányprogram hogyan fog teljesülni. Ez a kormány úgy kér bizalmat, hogy nem mondja meg, ez a bizalom mire alapozható”.

Fidesz program Orbán-beszéd
Kapcsolódó cikkek