Közélet

Puch és Ujhelyi harcolhat az alelnöki székért

Puch László pártigazgató és Ujhelyi István alelnök kapta a legtöbb jelölést a szocialista parlamenti alelnöki posztra – tudta meg a Népszabadság. Várhatóan a mai frakcióülésen születik döntés arról, hogy melyik szocialista képviselő lehet az Országgyűlés egyik alelnöke, továbbá kik lehetnek a parlament jegyzői, illetve kik tölthetik be a két frakcióvezető-helyettesi posztot a képviselőcsoportban.

A Népszabadság információi szerint a parlamenti alelnöki posztra több politikus kapott érdemi jelölést a képviselőcsoport tagjaitól, így közülük kerülhet ki a legmagasabb közjogi funkciót betöltő szocialista politikus.

Közöttük szerepel például Puch László pártigazgató, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, Ujhelyi István MeH-államtitkár, MolnárCsaba kancelláriaminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Kovács László, Juhász Ferenc elnökségi tag és Mandur László, aki jelenleg is (legalábbis az új parlament alakuló üléséig) az egyik alelnöke a T. Háznak.

A napilap úgy tudja, a legtöbb jelölést Puch és Ujhelyi kapta, így leginkább kettejük között dől el a pozíció sorsa.

Ami a frakcióvezető helyettesi posztokat illeti, a Népszabadság forrásai szerint Szabó Vilmos és a választmányi elnök Simon Gábor is komoly esélyekkel indul harcba. A frakcióigazgatói poszt állítólag Varju László és Tóbiás József között dőlhet el, leginkább az utóbbi javára.

Mesterházy Attila a Népszabadságnak elmondta, hogy a személyi kérdések mellett a képviselőcsoport ma dönt az alakuló ülésre adandó politikai mandátumról, a mielőbb benyújtani kívánt szocialista törvényjavaslatokról és az új kormánypárt által benyújtandókról.

alelnök Ujhelyi István választás Puch László Parlament
Kapcsolódó cikkek