Közélet

Továbbra is fokozottan ellenőrzik a külföldi rendszámű autókat

A vám- és pénzügyőrség továbbra is fokozottan ellenőrzi – mind közúton, mind a külső határszakaszokon – azokat a magyar állampolgárok által vezetett gépjárműveket, amelyek valamely Európán kívüli ország forgalmi rendszámával vesznek részt a közúti közlekedésben – közölte Sipos Jenő szóvivő.

Mint mondta, a külső határszakaszokon történő ellenőrzések jelentősége a nyári turista szezonban értékelődik fel, hiszen ekkor érzékelhetően megnövekszik a forgalom ezeken helyeken.

A vámszervek a mostanáig 148 ilyen járművet ellenőriztek, a legtöbb ellenőrzés a Közép-magyarországi Régió területén történt.
Amennyiben vámhatóság megállapítja a jogsértés tényét, úgy a gépjárművet terhelő vámtartozáson (a gépjármű értékének 37,5 százaléka) felül a vámtartozás 50 százalékát vámigazgatási bírság címén szabja ki.

Az ellenőrzések során megállapított jogsértések miatt idáig 80 millió forintot meghaladó összegben állapítottak meg fizetési kötelezettséget. Jelenleg fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt 27 gépjármű van közvetlen vámfelügyelet alatt; ez a szám a lezárt eseteket jelenti, mivel emellett számos vizsgálat van még folyamatban.
 
Ha vámszempontból jogszerű a gépjármű használata, a vámhatóság megkeresi a rendőrséget a harmadik ország forgalmi rendszámának jogszerűtlen használatának, valamint az állami adóhatóságot az áfa megfizetésének ellenőrzése céljából.
 
Ezeket a járműveket a vám- és pénzügyőrség mindaddig kiemelt figyelemmel kíséri, amíg a jelenlegi negatív tendenciák vissza nem szorulnak, illetve meg nem szűnnek.


 

Vám- és Pénzügyőrség ellenőrzés külföldi rendszám
Kapcsolódó cikkek