Közélet

Gyermekvállalás 14 millió forintba is kerülhet

A legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti – derül ki a Generáli biztosító nemrég végzett kutatásából. Minden évben több tízezer forintos költséget jelent az iskolakezdés a családok számára, ráadásul a felsőoktatásban résztvevők arányának növekedésével ezek az anyagi terhek egészen a húszas évek közepéig kitolódnak.

A Generali-Providencia Zrt. által készített felmérés a családalapítás előtt álló fiatalok gyermekvállalási terveit és annak vonzatait vizsgálta. A válaszadók egy része úgy gondolja, a szülés és az első év költségei után a legnagyobb kiadást a gyermekek iskoláztatása jelenti. Az oktatás költségeibe nem csak a könyvek és a tanszerek megvétele, vagy a beiskoláztatás tartozik, de a szükséges tudás megszerzéséhez ma már egyre nagyobb technikai követelmény is társul, mint például a számítógép, a notebook, vagy a szélessávú internet a megkérdezettek szerint.

A válaszadók szerint a gyermeknevelés óvodáskorban átlag havi 38 ezer forintos költséggel jár, iskolás korban ez az összeg már a 46 ezer forintot is elérheti, a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása pedig már 78 ezer forint pluszköltséget ró a szülőkre – mondta el Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója. Elmondása szerint a felmérésben résztvevők a válaszadáskor, extra kiadásokat, mint például egy drágább sport, nyelvtanulás, esetleg külföldi tanulás, nem vettek figyelembe, nem is említve az önálló élet megkezdésének extra költségeit.

Összességében a 18 éves korig tartó képzés emészti fel a legnagyobb anyagi tartalékokat azonban arányaiban a felsőfokú oktatás jóval, nagyobb költséggel jár. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a továbbtanulók aránya, várhatóan egyre több szülőnek kell megteremtenie az ehhez szükséges anyagi hátteret.

A megkérdezettek véleménye szerint mai áron 14 millió forintba is kerülhet egy gyermek felnevelése. A gyermek biztonságos jövőjét kívánja biztosítani a Generáli által kidolgozott program a Gyermekjövő programhoz tartozó Családi Aranyszárny rendszeres díjas befektetési egységekhez kötött biztosítás, és a Támasz rendszeres díjas, klasszikus életbiztosítás, melyek kedvező konstrukcióikkal a család elképzeléseinek megfelelően nyújt anyagi segítséget a gyermekvállaláshoz.

beiskolázás iskozáztatás Generali gyermekvállalás gyermeknevelés
Kapcsolódó cikkek