Közélet

Komcsik, pornó, büdös emberek - Európa sztereotípiákban

Yanko Tsvetkov, egy Londonban élő bolgár grafikus érdekes ötlettel állt elő: honlapján felmérést végzett, amelynek eredményeiből összeállította Európa sztereotípia térképét, hogy kiderüljön: az egyes nemzetek hogyan látják egymást.

Mint kiderült, az amerikaiak számára a franciák a "büdös nép", Németország a mocskos pornóval egyenlő, Törökország pedig értelemszerűen a hálaadás napi vacsorával egyenlő (angolul turkey a pulyka, ami egyben törökország angol neve is). Spanyolország egy amerikai szemében Mexikóval egyenlő, míg Portugália már maga Brazília a tengerentúli szemekben. A skandináv félsziget államai szocialisták, a volt keleti blokk pedig "komcsi", kivéve Románia, amely Drakulával egyenlő.

A britek kissé egyszerűbben látják Európát, számukra ugyanis az egész EU a "gonosz európai szövetségi birodalom", Törökország a "nincs sertésétel" állam, Izland pedig maga Las Vegas. A franciák Európa-képe már cizelláltabb, a lengyelek például vízszerelők, a románok a szegény testvérek, a németek a legjobb barátok, az olaszok pedig a legbarátságosabbak. Magyarország "Sarko hazája", a spanyolok pedig mind flamenco táncosok. Szinte természetes, hogy a britek viszont a szüzek mészárlói.

A térképeket megtekintheti itt

Európa sztereotípia térkép
Kapcsolódó cikkek