Közélet

Merkel: A törökök kancellára is vagyok

Angela Merkel kancellár egy mai interjúban reagált a szélsőséges nézetei miatt hírhedtté vált Thilo Sarrazin állításaira.

A kancellár abszurdnak nevezte Sarrazin véleményét, és a Hüriyet nevű, nagy olvasottságú török lapnak adott interjújában leszögezte, hogy a német társadalom egyes csoportjai sértve érzik magukat a jegybankár kijelentéseit miatt. Mint mondta, a Németországban élő törökök többsége megfelelően integrálódott, a pozitív fejleményeket nem szabad figyelme kívül hagyni. A kancellár hozzátette, hogy a problémákról beszélni kell, és egyértelművé tette, hogy ha a törököknek gondjuk van, az ő kancellárjuk is – írja a Spiegel.

A Bundesbank ma megkezdte Thilo Sarrazin eltávolításának folyamatát. A jegybankár nemzetközi figyelmet vont magára azzal, hogy a közelmúltban megjelent könyvében kifejtette, hogy szerinte a muszlim bevándorlók miatt elbutul Németország, tovább, hogy a zsidók egy közös génnel rendelkeznek. Most Christian Wulff köztársasági elnöknek kell eldöntenie, megfosztja-e posztjától Sarrazint. A köztársasági elnök eddig nem foglalt állást a kérdésben, de korábbi lapinterjújában úgy vélekedett, hogy a török bevándorlók többsége beilleszkedett a német társadalomba.

kancellár bevándorló zsidó Sarrazin Merkel muszlim Török
Kapcsolódó cikkek