Közélet

Orbán: A MAL vagyona a miénk, nem menekíthetik ki

Jávor Benedek, az LMP képviselője szintén részvétét és köszönetét nyilvánította a katasztrófa kapcsán, illetve a segélyakcióban dolgozóknak.

A képviselők Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagáltak. Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök ma bejelentette, hogy állami irányítás alá veszik az ajkai katasztrófáér felelős MAL Zrt.-t.

Jávor Benedek üdvözölte, hogy megjelenik a kormány kommunikációjában a "szennyező fizet" elve. Az LMP úgy látja, a MAL Zrt. tevékenységének folytatása nem közérdek, a közérdek ugyanis az ott dolgozók munkahelyeinek megőrzése.

Jávor Benedek kiemelte a környezetvédelmi szervezetek éve óta tartó munkáját, leszögezve, hogy a zöldek terveire a politikusok lekicsinylő megjegyzéseket tesznek, munkájukat nem becsülik meg, ha éppen nincs katasztrófahelyzet. Fontos az elővigyázatosság elvének alkalmazása, a tragédiák megelőzése, ezért meg kell kezdeni a már port kibocsátó iszap begyűjtését.

Harrach Péter a KDNP nevében elmondta: az ország erejét az mutatja, hogyan kezelik a döntéshozók a problémákat. A magyar társadalom minden csapás idején kitünőre vizsgázott a katasztrófák idején.

Vona Gábor a Jobbik részéről úgy fogalmazott: bebizonyosodott, hogy a turáni átok nem létezik, hiába próbálják belénk verni, hogy a magyar ember képtelen az összefogásra. A Jobbik képviselője hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a történtek politikai színezetűvé tételét. Mint mondta, felmerült, hogy a Katasztrófavédelemnek nem kellett volna-e vizsgálnia a tározó működését? A hivatalos válasz szerint nem, mivel a vörösiszap nem minősül veszélyes anyagnak. A Jobbik szerint ezért változtatni kell a szabályozáson, hiszen az élet bebizonyította, hogy az üzem működése veszélyes. Vona szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy a kormány ilyen rendkívüli esetben rendkívüli jogosultsággal élve megállapítsa a magánjogi felelősséget.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője megköszönte a kormány tájékoztatását az ügy kapcsán. Az MSZP egyetért a következmények gyors felszámolásának igényével, valamint a munkahelyek megőrzésével és a felelősök megbüntetésével. A szocialisták nem értenek egyet a kormány által benyújtott törvényjavaslattal, amely szerintük nem megfelelő módszert alkalmaz. Emellett számos más jogszabályt érdemes megvizsgálni, ezért javasolja az illetékes bizottság munkájának megkezdését. Mesterházy leszögezte: mindenben igyekeznek segíteni a kabinetet.

Lázár János a Fidesz részéről hangsúlyozta, hogy a nem múlt el, ezért azonnali cselekvésre van szükség. A szálak szerinte messzebbre vezetnek, mint hitték, figyelembe kell venni a privatizációs szerződéseket, amelyek a környéken élők érdekeit figyelmen kívül hagyva hozott döntéseket. Felülvizsgálatra szóló az állami felügyeleti mechanizmus, amely lehetővé tette a MAL működését. Lázár leszögezte: a tulajdonosok magánvagyonát be kell vonni a károk rendezésébe. Mint mondta, az ország leggazdagabb embereiről van szó, ezért nem bújhatnak ki a felelősség alól. A magyar alumíniumipar jövőjét emellett biztosítani kell, közérdek a gyár irányítási jogának megszerzése.

Orbán Viktor a reakciókat követő felszólalásában elmondta: a katasztrófavédelmi biztos tesz javaslatot a gyár sorsáról. Országos ellenőrzéseket rendeltek el a hasonló létesítmények kapcsán. A cégvagyon nem vonható ki, a zár alá vétellel kapcsolatos intézkedéseket megtették. Mint mondta, nincs olyan pontja a világnak, ahol biztonságban lehet a jogellenesen a cégből kivont

Naplóbejegyzésében Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egyetértett Orbán Viktor hétfői bejelentéseivel. "A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott. Egyet lehet és egyet kell vele érteni. Nincs okom most azon merengeni, hogy az imént bejelentett katasztrófa védelmi biztos intézménye minden tekintetben jól ki van-e találva, ez a kormány felelőssége. Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt." - írta blogbejegyzésében a volt kormányfő.

LMP mal környezetvédelmi Jávor
Kapcsolódó cikkek