Közélet

Emelkedő nyugdíj és ápolási díj, változó gyes szabályozás

Januártól emelkedik a nyugdíj és visszaállítják a gyes időtartamát három évre tette közzé a kormány csütörtökön.

Nagy Anna kormányszóvivő, csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkedik a normál öregségi az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, valamint a baleseti járadék. Azok a nyugdíjasok, akik 2010 előtt mentek nyugdíjba a 3,8 százalékon felül 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés.

Visszamenőleges hatállyal a kormány visszaállítja a gyes időtartamát három évre – jelentette be Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár. A módosítások szerint, ezentúl ha az édesanya 4 órás munkaidőben dolgozik, kapja majd az ellátást, azonban 8 órás munka vállalása esetén már nem.

A gyes emelését nem tervezték a jövő évi költségvetésben jegyezte meg az államtitkár. Azonban a az ápolási díjat átlagosan ezer forinttal kívánja megemelni jövőre.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormány tervei szerint 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhő támogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét.

gyes ápolási díj támogatás emelés költségvetés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek