Közélet

Mikola: Megmondtuk, hogy tíz év kell az egészségügyben

Óriásiak az elvárások, de ennek ellenére nem jön el a Kánaán az egészségügyben 2011-ben. Az ágazat rendbetételéhez türelem kell, a lényeg, hogy mindig egy kicsivel jobb legyen - nyilatkozta Mikola István volt egészségügyi miniszter, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este.

A fideszes politikus emlékeztetett: a választásokkor is azt mondták, hogy az egészségügy rendbetétele tíz éves program – az első esztendő a talajfogás éve lehet, vissza lehet állni alaphelyzetbe a "liberális rombolásokból".
 
"Sokan gondolnak arra, hogy most Kánaán lesz, megmentjük az egészségügyet. Hát nem lesz Kánaán, türelem kell. A lényeg, hogy úton legyünk, hogy mindig egy kicsivel jobb legyen. Bízom abban, hogy a 2011-es költségvetés a struktúra, a finanszírozás, a betegutak rendezésével az emberek számára is átláthatóbb, követhetőbb, a gyógyulás esélyét a korábbinál kicsit jobban nyújtó változásokat hoz" - mondta Mikola István.
 
Hogyan kell hozzányúlni a struktúrához és a finanszírozáshoz? Ezzel ugyanis az elmúlt húsz évben sok kormány próbálkozott, többnyire sikertelenül - hangzott a Közbeszéd felvetése. Mikola István úgy reagált: jövőre "talajfogásra" van lehetősége az ágazatnak.

"Megvethetjük a lábunkat. Azokat a liberális rombolásokat és forráskivonást, amiket megélt az ágazat az elmúlt négy-nyolc évben, azokat alaphelyzetté lehet tenni, ezekből vissza lehet állni egy alaphelyzetbe" - szögezte le a politikus. Konkrétumként említette, hogy jövőre ötvenhat milliárd forinttal több jut a gyógyításra, tovább kiemelte a teljesítményvolumen-korlát és a rezidensek "röghöz kötése" ügyében tett lépéseket, illetve "a patikákat tőkekoncentráció keretében kivásárlók megfékezését".
 
Ha azt látják az emberek, hogy évről évre javul a helyzet, akkor azt gondolom, azt is érezni fogják az emberek, hogy kezdünk kilábalni ebből a depressziós helyzetből az egészségügyben - érvelt a szakpolitikus.
 

forrásivonás választás liberális egészségügy mikola finanszírozás
Kapcsolódó cikkek